Nästan längst bort, i en sjukhusliknande korridor på 120 meter innanför avspärrningarna till Pharmacias gamla lokaler i Fyrislund, sitter Anders Larsson. Och just den här veckan har han det lite extra spännande framför datorn: två fiskar har passerat genom asptrappan i Fyrisån.
- Den 23:e november gick det upp en fisk som var 28 centimeter lång, förklarar han och pekar på en utskrift där man ser skuggan av något som liknar en pinne.
Att se vilka arter det rör sig om är i nuläget rena gissningsleken.
- Det kan vara en abborre, det kan vara en mört. Det är ingen stor asp i alla fall. Det kan man inte förvänta sig så här års. Den vandrar ju upp i april, säger Anders Larsson framför dataskärmen.

Men på sikt ska Anders Larsson få bättre bilder och kunna rapportera om sina iakttagelser till Fiskeriverket.
- Ett problem just nu är att det uppstår störningar från området runt omkring, till exempel från telefoni och elnät.
Leverantören arbetar med att finjustera apparaturen. Registreringarna berättar bland annat om storleken på fisken, uppskattad vikt och när och i vilken riktning fisken passerade igenom Islandsfallet.
- Det här är kul för nu kan vi säga till Uppsalaborna när vi ser fiskarna passera.
Den elektroniska utrustningen i trappan läser av rörelser med hjälp av infrarött ljus. Rörelserna omtolkas till svart-vita bilder på Anders Larssons skärm.

Som UNT tidigare berättat har kommunen förhoppningar om att allmänheten ska kunna ta del av dataregistreringen och kanske på sikt även kunna se webbkamerabilder av fiskarna.
Men än så länge är det alltså bara Anders Larsson som håller koll på de svarta skuggorna i vattnet. På sikt hoppas han att någon forskare ska vilja ta över arbetet. Han tror att registreringarna blir fler då asparna börjar leka till våren.
- På 10-15 års sikt tror jag att vi kommer att ha ett ganska stort bestånd av asp inne i stan.