Jan Smedh tyckte att det måste finnas ett klimatsmart alternativ för att ta sig till London. Nu testar han tåget och lägger ut sina upplevelser på The English bookshops facebooksida. När UNT når honom på telefon står tåget stilla på grund av bombhot på stationen i Lübeck.

Hur känns det?

– Jag har haft jätteroligt hittills. Jag har fem romaner med mig att läsa. Jag sitter bekvämt och har det väldigt mysigt.

Varför väljer du tåg framför flyg?

– Dels har jag ett miljötänk i grunden, det måste finnas bättre alternativ än flyg. Dels gillar jag att åka tåg mer än flyg.

Hur lång tid tar resan?

– Hade nattåget från Uppsala till Köpenhamn varit anpassat med nästa avgång skulle det ta 24 timmar, men nu fick jag sova i Köpenhamn och då tar det 36 timmar.

Vad är skillnaden i pris?

– Jag betalar 1500 kronor för en enkelbiljett Uppsala – London. Man jämför oftast fel saker – om man säger att man flyger 2,5 timmar och att resan kostar 1 000 kronor så tillkommer det en massa saker på båda sidor. Tid för transfer och väntan, pengar för övriga transporter. Så man hamnar väl säkert på ungefär samma slutsumma. Och det tar ju i alla fall en dag även att flyga till London.

Kan du tänka dig att göra resan igen?

– Vi får se om jag kommer fram nu idag, men principiellt ja. Det är ett civiliserat sätt att resa.