När Niklas Bengtsson på Lundby landskapsvård nyligen körde förbi vad han tycker är länets vackraste betesmark, möttes han av en inte alls så vacker syn. Det annars gröna och svallande gräset var gult och solbränt. Det var då han bestämde sig för att ta till sociala medier och uppmana markägare att höra sig för med närliggande lantbrukare och erbjuda betesmark till de som är i nöd.

– Jag hade hört om foderbristen på radion och talat med bönder innan, men det var när jag såg det gula gräset som det klickade till hos mig. Att det skulle få sådan spridning hade jag inte en tanke på, säger Niklas Bengtsson.

Uppmaningen kom att bli viral och har hittills delats av 12 000 andra användare. Enligt Niklas Bengtsson har facebookinlägget nått drygt 900 000 människor de senaste två veckorna och nu har uppmaningen växt till en grupp i stället.

– Det trillar in runt 100 nya medlemmar varje dag från hela landet. Jag ser att många som går med just nu bor på Gotland, så de måste ha problem nu, säger Niklas Bengtsson.

De flesta i gruppen är markägare som erbjuder sin mark åt bönder vars beten är slut. Det är svårt för Niklas Bengtsson att veta exakt hur många bönder som har kontaktat varandra. Men han hävdar att åtminstone hundratalet ska ha fått kontakt. Gruppens medlemmar tycker att det är ett bra initiativ och hyllar initiativtagaren som vardagshjälte.

– Jag ser att det ger effekt. Det är roligt att folk kan hjälpa varandra, Niklas Bengtsson.