Sammanlagt döms åtta personer för inblandning i ekobrottshärvan. Vissa får villkorlig dom, medan de flesta får fängelsestraff.

Den som Uppsala tingsrätt dömer till det längsta straffet, fem års fängelse, är en 50-årig man från Uppsala län.

Domen är omfattande, men brotten kan i enkelhet sägas ha handlat om verksamhet i sex bolag, brist på bokföring i dessa och flytt av pengar mellan konton för att tvätta pengar.

Enligt bakgrunden i domen har verksamheten i bolagen i huvudsak bestått i transport och försäljningar av lastpallar. Under flera år fram till maj 2018 har totalt 72 miljoner kronor satts in och tagits ut från bolagens konton. Insättningen kommer från köpare av lastpallar, medan överföringarna ut ur bolaget i huvudsak gjorts till privatpersoner. Enligt åklagaren, som hävdat att hela upplägget handlat om systematisk brottslighet i syfte att komma undan skatt och avgifter, har det även förekommit privat konsumtion för pengarna.

Även den som får det näst längsta straffet, en 38-åring som döms till fyra års fängelse, har varit skriven på en adress i Uppsala län. Flera av företagen ska också ha koppling till länet.

50-åringen är den enda som erkänt vissa av gärningarna. Övriga har förnekat. Det 50-åringen har erkänt är penningtvättsbrott, men inte att det skulle vara grovt. Han har beskrivit en kedja av personer och konton varemellan pengar har flyttats.

Kammaråklagare Katarina Mörnstad vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala har inte hunnit sätta sig i hela den omfångsrika domen, men säger att påföljderna ser ut att blivit ungefär vad hon yrkat.

– Jag är nöjd i det här läget, men får ändå avvakta med att säga något om ett eventuellt överklagande tills jag läst domen noga, säger hon.

Båda männen med koppling till Uppsala län greps vid två olika tillfällen i Thailand. Vid tillslaget i februari där 50-åringen greps ska enligt uppgift även svensk polis ha deltagit. Händelsen uppmärksammades i thailändsk press. 38-greps under hösten, sedan han varit efterlyst av Interpol.

Ärendet har fått medial uppmärksamhet i Thailand.

LÄS MER: 50-åring från Uppsala län greps i Thailand