För sjuttonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning över Sveriges bästa skolkommuner.

Lärarförbundet har 13 olika kriterier som måttstock när kommunerna ska rangordnas. Däribland resurser till undervisningen, antal utbildade lärare och lärartäthet.

Och det är inga siffror att jubla över för länet. Hela sju av åtta kommuner hamnar på nedre delen av rankningen. Uppsala kommuns får en törn i självbilden när de får finna sig i att landa på en ödmjuk andraplats i länet.

Ensam kommun att landa på den över halvan är Knivsta som kommer på plats 107 som bästa skolkommun i länet.

– Bästa skolkommun har blivit en årlig dörröppnare till viktiga diskussioner med lärarnas största arbetsgivare om vad som leder till goda skolresultat. Vi är glada över att se att det stora arbete som läggs ner av lärare och förskollärare i Knivsta tillsammans med den goda dialog vi kan ha med arbetsgivaren ger oss ett bra resultat i mätningen för Uppsala län även detta år, säger Mats Erkas, vice ordförande för Lärarförbundet i Knivsta, och betonar att fortsatt arbete för en bättre arbetsmiljö och förbättrade avtal fortsätter.

Längst ned på länets lista hamnar Tierp - som nätt och jämt förlorade jumboplatsen till Fagersta i Västmanlands län. Därmed är Tierp den näst sämsta av landets alla kommuner, enligt rankningen.