Hur kommer det sig att ni åkte till OS i Sydkorea?

– Jag har jobbat som tränare åt Uppsala Slalomklubb, USLK, under 2010-2017. Numera bor jag och jobbar som tränare i Whistler, Kanada. Jag blev inbjuden av en tidigare tränarkollega att komma över till Pyongchang, och ta med mig åkare för att träna tillsammans med den lokala skidakademin under OS. Jag såg möjligheten att ge tillbaka till min gamla klubb, och bjöd därför in åkare från USLK. Det är där Gustav Björkman kommer in i bilden. Så förutom att se en hel del event under tiden vi är här, så tränar vi tillsammans med Daegwallyeong racing ski academy, berättar Fredrik via mail.

Har ni varit på något OS förut?

Artikelbild

| Mellan matcherna. Fredrik Sars och Gustav Björkman prövar backarna i Sydkorea mellan matcherna.

– Nej, varken sommar eller vinter, men det kommer definitivt bli fler framöver, skriver både Fredrik och Gustav.

Den omtalade flaggan visades i tv-rutan i samband med att Myher tog OS-guld. Är ni Myhrer supportrar?

– Självklart! Vi stöttar alla svenska deltagare. Det fanns en förhoppning att Myhrer skulle prestera bra efter en stark säsong hittills, men att det skulle bli guld hade jag inte vågat hoppas på, skriver Fredrik.

– Ja, jag gillar alla de svenska åkarna i landslaget, men Myhrer tillsammans med Ted Ligety (USA) har varit mina förebilder sedan ett par år tillbaka, berättar Gustav.

Hur kändes det att se honom ta guld ”live”?

– Jag blev chockad och glad, skriver Gustav.

– Det var nervöst. När André slog till med ett bra åk även i andra blev vi så klart väldigt glada, men vi var fortfarande inställda på att Kristoffersen skulle ro hem guldet. Så när Kristoffersen fick problem förstod vi först inte att Andrés åk skulle räcka. Det tog en liten stund innan det smälte in men sen var det såklart ett glädjerus. Otroligt häftigt att få uppleva det här guldet på plats, enligt Fredrik.

Har ni varit med när några andra svenska medaljer togs?

– Nej, tyvärr har vi inte fått uppleva det hittills. Vi hade en förhoppning kring herrarnas skicross, men det gick inte riktigt Sveriges väg, skriver Fredrik.

Hur upplever ni stämningen under OS?

– Ganska lugn ändå. Överhuvudtaget är det en väldigt positiv och glad stämning, skriver Gustav.

– Det är en väldigt öppen och glad stämning här, alla supportrar hejar och gratulerar varandra när vi möts utanför eventen. På arenorna är det mycket känslor, men samtidigt en väldigt positiv och häftig stämning. Alla är glada att vara här, berättar Fredrik.

Vem kom på idén att skriva Uppsala på flaggan?

– Det var Gustav som kom på idén, enligt Fredrik.

– Vi är stolta att representera Uppsala Slalomklubb, och ville att det skulle framgå för familj och kompisar hemma, skriver Gustav.