– Vad kan vara roligare än att tillsammans med någon skapa ett kunskapshus, frågar sig Björn Wallqvist med ett glas skumpa i hand.

Det är invigning av den nya och 4 500 kvadratmeter stora gymnasiebyggnaden i Fyrislund, där två skolor samsas sedan terminsstarten. Björn Wallqvist är rektor för den ena, Yrkesplugget med 300 elever som utbildar sig till lastbilschaufförer, servicetekniker, eller till byggrelaterade yrken. Deras gamla lokaler på Kungsgatan fick de lov att lämna för bostadsbyggande. Då ställde han frågan om någon i det friskolenätverk som finns i Uppsala ville dela lokaler med honom och hans skola. Den betydligt mindre skolan Cultus med vård- och omsorgs utbildningar ville.

Nu är man i gång, och man delar inte bara lokaler. Även elevhälsan och vissa lärare samarbetar man om.

Artikelbild

| Cultus har nu fått en riktig skolmatsal i sin nya skola, något som gör tf rektor Sanna Vingren påtagligt glad.

– För oss som är en liten skola är det fantastiskt att nu kunna erbjuda elevhälsovård varje dag. Det är en svårighet att lösa för små skolor, säger Sanna Vingren, till förordnad rektor för Cultus.

De över 300 eleverna lyste med sin frånvaro under invigningen. Men den frånvaron var godkänd, eleverna har fått fira in sin nya skola vid annat tillfälle.

– De är jättenöjda så här långt. Och för våra teoretiska lärare innebär det här att de inte behöver vara så ensamma utan får ett större sammanhang, säger Sanna Vingren.

Skolorna är separata, men delar vissa lärartjänster och har också viss undervisning ihop, exempelvis i individuellt val. Allt har flutit på fint den första dryga månaden, men en sak återstår att lösa: vad skolbyggnaden ska heta?

Artikelbild

| Björn Wallqvist rektor Yrkesplugget och Caroline Hoffstedt (S), utbildningsnämndens ordförande. även kommunen har flera lösningar med två skolor under samma tak, helt eller delvis.

– Vi har försökt att lyssna lite på vad eleverna säger, men än så länge är de så hemma på sina respektive skolor. Så skolbyggnaden har inte fått något namn än. Vi får se med tiden, säger Björn Wallqvist som tror att samarbetet kommer att vara bra och kul för eleverna.

– Det här blir en spännande blandning av olika utbildningar och lite mer blandning av könen. Vi har mycket killar på våra utbildningar.

Artikelbild

| CUltus och Yrkesplugget kommer vara två skolor under ett tak.

Och så finns det en annan fördel – som förhoppningsvis aldrig ska behöva utnyttjas. På Cultus utbildas eleverna i akutsjukvård. Det kan vara skönt att veta om domkraften pajar och någon hamnar under bilen.

– Ja, då har vi hjälpen i huset, säger Björn Wallqvist.