De står på varsin sida om fotbollsplanen och ropar hejaramsor. Katedralskolan och Lundellska skolan. Varenda gymnasieelev är krigsmålad, de på ena sidan i gult och rött, de på andra i grönt och vitt. De hejar på sina klasskamrater som representerar skolorna i varsitt fotbollslag.

– I vanliga fall bryr vi oss inte om ifall vi träffar någon från Katedralskolan. Men nu är vi rivaler!, säger Lundellska eleven Alva Persson som håller upp en hemmagjord fana tillsammans med vännen Sara Gavestam.

Fotboll är en av grenarna i kampen. Eleverna tävlar också i dragkamp, volleyboll, dans, frisbee, 800 meter löpning, stafett och trekamp. Efter förmiddagens grenar leder Katte, och Skrapan hoppas på att vända trenden i fotbollen.

Artikelbild

| Maja Johansson Hedström vann 800 meter löpning damer för Katedralskolan.

­– Katte har vunnit flera år i rad, men fotbollen är vår. Lundellska brukar vinna den. Vi behöver verkligen vinna den här matchen! säger Samuel Leijerstam under ett paraply med skolans symbol.

Det blir ett-ett. Publiken har svårt att hålla sig från att kliva in på planen, i ren nervositet. Matchen avgörs med straffar, och efter sju skott vinner Katte.

De vinner sedan löpningen, frisbeen, stafetten och den sista trekampsgrenen. Ingen blir förvånad när årets vinnarskola ropas ut. Katedralskolans elever rusar ut på planen. De ropar, sjunger, skrattar och kramas.

– K-A-T-T-E! Kaaaatte!