– Vad är det jag utsätter mig för? Jag måste nog få hålla dig i handen...

Anna–Lena Holmström, regionchef för intresseorganisationen Svenskt näringsliv, kallar sig själv extremt höjdrädd. Ändå är det hon som är hemlig gäst i premiären för luciafirandet på Uppsala slott, arrangerat av äventyrs- och turismföretaget Go Adventure AB.

Från norra tornet har hon och hennes tärnor gått med hyfsat lätta fjät fram på en slags järnspång till flaggstången mitt på slottet. Ur högtalare strömmar luciadagens kända sånger. Vid flaggstången får de vända sig om och blicka ut över vinterstaden. Nere till höger ligger Svandammen där det samlats uppskattningsvis ett hundratal personer för att se det högtflyende luciatåget på slottstaket.

Artikelbild

Vändningen tillbaka går bra. Publiken långt där nere vid dammen hörs till och med jubla.

Efter cirka 10 minuters lussetåg på taket samlas vi inne i tornet igen, tar av säkerhetsselar och hjälmar och pustar ut.

– Det här var otroligt häftigt för mig och ett av de knasigare luciatågen som Uppsala någonsin bjudits på, säger en lättad Anna-Lena Holmström.

När hon fick frågan av företagets VD och ägare Jonathan Tigrar om att vara hemlig gäst var det självklart att tacka ja - trots höjdskräcken.

Artikelbild

– 2018 är modets år för mig, och då måste man ut ur sin bekvämlighetszon.

För entreprenören Jonathan Tigrar var det här ett sätt att testa ett nytt koncept.

Artikelbild

| Företaget Go Adventure AB anordnar bland annat vandringar och event på slottstaket. Företagets olika guider var tärnor.

– Jag vill att det ska bli en tradition. Nu vet vi att det funkar. Kanske kan det bli någon form av välgörenhetsevent.