Utan skolkamrater, kolleger eller familj kan det vara svårt att hitta saker att göra under sommarmånaderna, men det har Uppsalas Rödakorskrets försökt råda bot på med sina sommarhäng. När vi besöker deras lokaler under tisdagen är ett tiotal ungdomar på plats. Efter att de har fikat tillsammans ska de sätta sig på en buss för att åka mot dagens aktivitet. Bowling står på schemat.

– Jag har aldrig spelat bowling förut. Det ska bli kul, säger besökaren Elhadi Mohamed.

Det är första gången som han är med på Röda Korsets sommarhäng, men han har tidigare varit på deras språkkafé. Elhadi Mohamed berättar att det kan vara svårt att träffa nya människor att umgås med i Sverige.

Artikelbild

| Lovisa Hörnell och Sigrid Bystrand Straumits hoppas att sommarhänget ger besökarna något att göra. "Syftet är att minska sysslolösheten när behovet är som störst", berättar de.

– Det är svårt att integreras och att träffa människor, men här finns folk att prata med. Det är viktigt för det psykiska måendet för det är inte bra att bara sitta hemma. Jag blir glad när jag kommer hit.

Lovisa Hörnell är aktivitetssamordnare på Röda Korset. Hon berättar att syftet med sommarhänget bland annat är att minska sysslolösheten.

– Vi vill omvandla passivitet till aktivitet. Högtider och lov är härligt för många, men det är också då känslan av ensamhet kan vara som störst, säger Lovisa Hörnell.

Sommarens aktiviteter har bland annat bestått av kubb och minigolf. Vid dåligt väder har de umgåtts över brädspel i Röda Korsets lokaler. Sigrid Bystrand Straumits är en av de frivilliga som hjälper till under sommarhängen.

Artikelbild

| Elhadi Mohamed uppsökte snabbt Röda Korset efter att han kom till Sverige. "Den här platsen är jättebra för att lära sig svenska", säger han.

– Jag är här eftersom jag ville göra något för att hjälpa andra. Under sommaren har deltagarna kommit hit för att umgås och det känns som att många har uppskattat det, säger hon.

Yazan Allouh tycker att sommaraktiviteterna gör att han lär sig svenska bättre.

Artikelbild

| Sigrid Bystrand Straumits berättar att sommaraktiviteterna ska vara en trygg plats där deltagarna kan umgås och träffa nya kompisar.

– Vi pratar mycket svenska med varandra när vi är här. Det är bra för att lära sig språket.

Basir Ahmad är från Afghanistan och har bott i Sverige i fyra år. Han hade svårt att lära sig svenska när han först kom hit.

Artikelbild

| Lovisa Hörnell hoppas på att sommarhänget kan göra att deltagarna också får upp ögonen för Röda Korsets övriga verksamhet.

– Men nu är det världens lättaste språk, säger han och skrattar.

Han har under de två senaste somrarna besökt sommarhänget flera gånger.

– Det kan vara ganska svårt att få kontakt med svenskar och att bara stanna hemma och inte ha något att göra är tråkigt. Här får jag träffa nya människor och har kompisar att umgås med, säger Basir Ahmad.