– Att titta på skridskoåkning var helt nytt för mig, berättar Rashad Tellawi när UNT träffar honom och några flera av SFI-eleverna från Hermods vuxenutbildning efter att föreställningen precis har avslutats i ishallen.

Det är en del av vuxenutbildningens pedagogiska modell att arbeta med studiebesök för eleverna. På så vis hoppas man öka kunskaperna om Uppsalas föreningsliv, upplysa om möjligheter till att ta del av det samt ge dem förutsättningar att lära sig och utveckla det svenska språket.

Några av eleverna har endast varit i Sverige i några månader och några i upp till ett år. Rashad Tellawi har arabiska som modersmål och är positiv till projektet.

Artikelbild

| Uppsala Allmänna Konståkningsklubbs vårshow som kallas Superhjältarna on ice.

– Det är bra för att komma i kontakt med samhället. Det är lättare att förstå svenska när vi är ute på olika aktiviteter jämfört med när vi bara är i skolan, säger han.

Det är Uppsala Allmänna Konståkningsklubbs vårshow som kallas Superhjältarna on ice och som är inspirerad av Disneyfilmen Superhjältarna. Under showen får åskådarna följa huvudkaraktären Mr Incredibles kamp för att rädda världen och se åkare från klubben gestalta superhjältar, skurkar och missiler i en fartfylld isshow. I pauserna får åskådarna själva aktivera sig genom att försöka hänga med i olika rytmiska övningar som "huvud, axlar, knä och tå, knä och tå".

– De levde sig in i föreställningen, applåderade och förstod vad den handlade om. Vi pratade om is och skridskor under lektionstid och flera visste inte vad den användes till. Nu får de se det i verkligheten, att det är en vanlig fritidsaktivitet i Sverige, berättar Pholina Hlisjina, SFI-lärare på Hermods vuxenutbildning.

Besöket i Gränby ishall är ett exempel på en av flera aktiviteter som SFI- utbildningen gör i sitt integrationsprojekt.

Artikelbild

| Superhjältar.

– Det är en viktig del att elverna får ta del av lokala föreningslivet som finns i Uppsala, dels att de får se vilka aktiviteter som finns och att de får lära sig om sin lokala omgivning. Vi gör även besök i Domkyrkan, går på konsert på UKK, besöker stadsbiblioteket och Upplandsmuseet, säger Maria Rönnqvist, utbildningschef på Hermods vuxenutbildning.