Här rullar vårdmaterial in till Akademiska

Vid 20-tiden på tisdagen kom 36 efterlängtade pallar med material till sjukvården och tandvården i Uppsala. Tidigt på onsdagsmorgonen ska utrustningen köras ut till vårdavdelningarna.

Under tisdagskvällen anlände en stor leverans till Uppsala.

Under tisdagskvällen anlände en stor leverans till Uppsala.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala kommun2019-10-15 21:52

Strax före klockan 20 backade en långtradare med släp in vid en lastkaj på Gluntenområdet i Uppsala. Där, vid Region Uppsalas mottagningscenter för sjukvårdsmaterial, började lossningen direkt.

Lastpall efter lastpall, totalt 36 stycken, rullades in i byggnaden. Sedan fördelades kartongerna bland hjulförsedda stålburar. På etiketterna stod det toalettpapper, katetrar, laparotomiset och mycket annat. 

– Jag vet inte exakt vad som finns i kartongerna, men jag hoppas att det är bland annat operationsutrustning och jag vet att primärvården gärna vill få provrör, säger Björn Kardell, avdelningschefen för transport och logistik på Region Uppsala. 

Flera personer arbetade febrilt med att stapla kartongerna i rätt stålbur, som var och en sedan ska transporteras iväg till respektive avdelning på Akademiska sjukhuset. Där fanns även material som ska till primärvården och folktandvården. 

– Jag räknar med att vi lossar här till midnatt. Före klockan sex på onsdagsmorgonen tar annan personal över och kör ut leveranserna till avdelningarna på bland annat Akademiska sjukhuset, berättar Björn Kardell.

Sedan företaget Apotekstjänst tog över leveranserna av sjukvårdsmaterial den första oktober har it-problem ställt till omfattande bekymmer och ett stort antal operationer på Akademiska sjukhuset har ställts in. 

En del har kanske föreställningen att det inte kommit några varor alls de senaste två veckorna. Men Björn Kardell uppger att det nästan varje dag kommit lastbilar, dock med betydligt mindre mängder än vad som beställts. 

De volymer som levererades under tisdagen är betydligt mer än vad som anlänt tidigare och är så mycket att det till och med betar av en del av underskottet.

Är det värsta över nu?

– Jag vågar inte säga det än. Jag vill se ett par dagar till med normala leveranser innan jag kan tycka att faran verkar över, säger Björn Kardell. 

Vad händer nu?

– Enligt Apotekstjänst ska de vara uppe i produktion nu och väntas fortsätta leverera material. Men det är svårt att veta hur mycket vi ligger efter. Det kan vara en vårdcentral som ligger en vecka efter, medan andra avdelningar fått in akutsändningar och är i fas, berättar Björn Kardell. 

Om operationerna på Akademiska sjukhuset kan återupptas som planerat på torsdag är fortfarande oklart. På onsdagsförmiddagen kommer beslut fattas om vården ska gå tillbaka till det vanliga.

Akademiska sjukhusets leveranser bärs in på lagret och Denis Jahdadic sorterar varor.
Akademiska sjukhusets leveranser bärs in på lagret och Denis Jahdadic sorterar varor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!