Nära tusen bilder skickades in till årets sommarbildstävling. Efter att en jury valt ut tio bilder röstade Uppsalaborna fram Johanna Lambertz fotografi där hennes dotter och väninnans dotter står på staketet till beteshagen och nyfiket tittar på kossorna.
– Åh, vad roligt, jaha, vinner jag en kamera också, blir kommentaren när UNT ringer upp och berättar att hon vunnit tävlingen.

Men Johanna Lambertz blev mer förvånad när hon först såg att hon var en av de tio finalisterna än över beskedet att hon kammat hem hela tävlingen. Trots att hon redan har en systemkamera kan den nya digitalkameran, i en något mindre modell, komma väl till pass vid tillfällen då det inte finns alltför mycket utrymme.
– Titta, vilken söt liten grej, väldigt smidig, säger hon medan hon plockar upp kameran ur förpackningen.

Dottern Tyra som agerar modell på fotot vill dock inte titta på den nya kameran utan stannar hellre kvar i det turkosa tältet som slagits upp hemma i vardagsrummet. Inte heller vill hon vara med när UNT:s fotograf vill ta en bild på henne och mamma Johanna. Det räcker med att vara med i tidningen en gång.

Artikelbild

| Johanna Lambertz.

Någon mästerfotograf vill Johanna Lambertz inte kalla sig men eftersom hon har barn blir det en hel del fotograferande. Även en Så-blir-du-vän-med-din-kamera-föreläsning för ”de som bara använder autoläge” har hunnits med. Att skicka in det vinnande bidraget, som togs en varm julidag, till UNT:s tävling var en självklarhet.
– Jag kände till tävlingen sedan innan och precis när jag tagit bilden tänkte jag att den här ska jag skicka in.