JK Rowling tänkte sig när hon kom på idén till Harry Potter 1991 att han då var elva år och alltså född 1980. Därför firar man Harry Potters 30-årsdag nu.
I böckerna om Harry Potter är en ”mugglare” en vanlig människa utan magiska krafter. Men det skulle medlemmarna i Uppsala Slug Club (USC) aldrig kalla sig själva.
– Nej, aldrig! säger Lovisa Selinus.
– Egentligen är det ju ett ord på en icke magisk person, men det har blivit ett skällsord och syftar på de som inte förstår sig på böckerna, säger Hanna Rosén, ordförande i USC.

Fem över två på lördagseftermiddagen välkomnade hon USC:s medlemmar och andra Harry Potter-fans.
– Nu äter vi tårta! Ja, just det vi måste ju sjunga och hurra för allihop. Ett fyrfaldigt levande, eller trefaldigt får det väl bli eftersom att tre är magiskt, säger Hanna Rosén.
Hon är diskret klädd i svart cape och långbyxor. Andra har klätt upp sig betydligt mer: en i blå sammetscape, en annan i toppig trollkarlsmössa.
Josefine Surin har åkt buss från Linköping för att vara med och fira. Hon kallar sig själv Harry Potter-nörd och har länge försökt dra igång en fanclub i sin hemstad utan att lyckas. I grannstaden Norrköping tror hon att det finns fler som är intresserade och därför ska hon snart göra ett nytt försök.
– Jag kom på att jag varit Harry Potter-nörd i tio år i år. Jag fick den första boken som ljudbok och lyssnade om och om igen en hel sommar. Till slut tröttnade mamma på att höra Krister Henrikssons röst. Ha ha! säger Josefine Surin.

Efter tårtfikat är det dags för tipspromenad.
– Första frågan sitter på det piskande pilträdet, säger Hanna Rosén.
Det piskande pilträdet är inte något piskande träd som i boken, utan ett vanligt pilträd. Här håller de ofta sina möten som sker minst en gång i månaden.
– Ni kommer förmodligen inte kunna något, säger Jonte Rosén till UNT:s utsända som erkänt att Harry Potter-kunskaperna är begränsade.
Första frågan lyder: ”Vilken draksort får Harry möta i den första uppgiften i turneringen i magisk trekamp? 1. Svensk kortnosing. X. Ungersk taggsvans. 2. Walesisk grön.”
Firandet har bara börjat. Efter tipspromenaden, är det dags för Quidditch-turnering, en tävling mellan två lag där man ska försöka göra mål med en boll genom ringar. Men eftersom det inte finns några riktiga häxor eller trollkarlar på flygande kvastar som i boken, får deltagarna springa på gräset.
Sedan kommer firandet att pågå hela kvällen med middag, lekar och underhållning.
– I kväll ska vi ha en ordentlig fest och det ska bli jättekul, säger Hanna Rosén.
Trots att den sista boken släpptes för tre år sedan tror medlemmarna att klubben kommer att leva vidare länge.
– Vi kommer att hålla på ända tills vi tröttnar. Men det kommer aldrig att hända, säger Sara Rastén.

Fotnot: Rätt svar på tipspromenadens första fråga är X. Ungersk taggsvans. Och ja, Jonte Rosén hade rätt.

Artikelbild

| Firandet började med sång för Harry Potter som fyller 30 år fr v Louisa Selinus, Hanna Rosén och Jonte Rosén.