– Vi ser absolut ett samband mellan dessa ärenden. De kan vara toppen på ett isberg, säger kammaråklagare Tomas Eriksson som nu leder utredningen av de 15 först anmälda fallen.

Ytterligare 20 anmälningar har på senare tid kommit in till polisen. Det rör sig om misstänkt förfalskade arbetsgivarintyg som bostadssökande använt för att kunna ställa sig i bostadskö och få rätt att teckna hyreskontrakt.

– Jag kan självklart föreställa mig att någon tjänar pengar på den här verksamheten. Polisen arbetar med att undersöka om det finns ett mönster, säger Tomas Eriksson.

För att få ett förstahandskontrakt på en hyresbostad genom bostadsförmedlingen krävs intyg som styrker anställning och inkomst. Samtliga misstänkta förfalskningar är föremål för utredning. Hittills har inga fall lagts ned.

– Vi tar varje anmälan på största allvar. Det är viktigt att det här upphör, säger åklagaren.

De bostadssökande som använt sig av falska intyg kan komma att åtalas för brukande av osann urkund. Den eller de som ligger bakom förfalskningarna kan bli åtalad för urkundsförfalskning. Härvan började nystas upp sedan bostadsbolag anmält att de fått in intyg som misstänks vara förfalskade. Polisen har bland annat haft möten med bostadsförmedling och bostadsbolag för att informera om misstankarna.

Det är inte första gången förfalskade intyg dyker upp på Uppsalas bostadsmarknad. Förra året upptäckte Uppsalas bostadsförmedling ett tiotal intyg som bedömdes vara förfalskade. De ärenden som då polisanmäldes skrevs senare av.