I en tv-dokumentär som nyligen visades i amerikansk tv vägrar James Watson, tidigare Nobelpristagare i medicin, att backa från tolv år gamla uttalanden han gjort om att svarta människor är mindre intelligenta än vita. Det har medfört att han nu fråntagits alla hedersutmärkelser från det laboratorie där han tidigare var verksam.

James Watson är också hedersdoktor vid Uppsala universitet. Men att han skulle fråntas den titeln är ännu inte aktuellt, enligt universitet:

– Vi för diskussioner om hur vi ska hantera situationen. Hans påståenden har ingen vetenskaplig grund alls. Men tyvärr det går inte att värja sig för att människor kan skaffa konstiga åsikter, säger Stellan Sandler, vicerektor vid Uppsala universitet.

Artikelbild

| Stellan Sandler är vicerektor vid Uppsala universitet.

Stellan Sandler menar att James Watson utseddes till hedersdoktor för sina insatser inom forskning kring genetik och DNA, och att det inte har något samband med de uttalanden han senare gjort.

– Och såvitt jag vet har det inte tidigare hänt att en hedersdoktor blivit fråntagen sin titel, även om det säkert har funnits liknande situationer.

Vad krävs i så fall för att någon faktiskt ska bli av med en hedersdoktorstitel?

– Det är sådant vi nu kommer att få diskutera, säger Stellan Sandler.