Samma område som drabbades av den omfattande skogsbranden i Västmanland 2014 brinner nu igen. För att hantera detta gick räddningstjänsten in i stabsläge under måndagen. Brandstyrkor från Uppsala län har också fått ta sig till Västmanland för att bistå i brandbekämpningsarbetet där.

– Med anledning av den stora skogsbranden i Västmanland har vi gått upp i stabsläge vilket innebär att vi säkerställer att vi har alla de funktioner vi behöver på plats att kunna driva ett ärende över tid. Vi har också kallat in extraresurser, säger Björn Westerdahl, kommunikatör hos Storstockholms räddningscentral som ansvarar för att leda räddningsinsatserna i bland annat Uppsala län.

Samtidigt drabbades Uppland av en rad mindre bränder under måndagen. Redan under förmiddagen flera gräs- och markbränder runt om i länet, bland annat brann ett större område utanför Österbybruk. Vid 15-tiden under eftermiddagen larmades sedan räddningstjänsten om en vindsbrand i ett flerfamiljshus i Märsta. Femton enheter fick ta sig till platsen och boende i ett flertal lägenheter evakuerades. Släckningsarbetet av vinden beräknas pågå till sent på kvällen. Senare uppstod en gräsbrand utanför Sigtuna vid 17-tiden. En halvtimme senare började en traktor brinna utanför Örbyhus. Dessutom har flera trafikolyckor inträffat. Det har varit en intensiv dag för räddningstjänsten.

– Vi måste ju självklart också se till att kunna hantera lalla de andra bränder och olyckor som inträffar. De senaste dygnen har varit väldigt intensiva med mycket bränder på grund av det torra väder vi har haft de senaste veckorna och framför allt de senaste dagarna. Det är viktigt att allmänheten just nu är ytterst försiktig med eldning, grillning och var man slänger sina cigarettfimpar, säger Björn Westerdahl.

Strax innan klockan 19.30 på måndagskvällen larmades räddningstjänsten om en ytterligare en skogsbrand, denna gång utanför Gottsunda centrum, mellan Gottsunda kyrka och Bröderna Bergwalds väg. I samband med släckningsarbetet tillkallades polis för att hålla nyfikna åskådare på avstånd.

– Det var lite väl mycket folk i rörelse i området. Folk blir ju nyfikna. Så vi fick spärra av så de kunde få släcka i fred, säger Henrik Öhman, RLC befäl.

Polisen misstänker att branden i Gottsunda är anlagd och händelsen har rubricerats som mordbrand. Polisen har än inga vittnen till själva händelsen.

– Men vi är där och knackar lite dörr för att höra om någon har sett eller hört något, säger Henrik Öhman.

Gottsundabranden hann sprida sig till en yta motsvarande 40 till 50 kvadratmeter innan räddningstjänsten fick den under kontroll.

Vid 20-tiden kom senare ytterligare larm en brand, denna gång skulle det gälla en villa i Alunda, enligt larmet.