Jaktledaren inleder med att hälsa alla välkomna till morgonsamlingen. Jaktlaget består till största delen av boende i Funbo och de som har anknytning till trakten. Flera har jagat i Funbo sedan barnsben. I år har laget tilldelats en vuxen älg, men det är fri avskjutning på kalv. Fast detta rapporteras, kontrolleras och anpassas till övrig avskjutning inom älgskötselområdet. På samlingen delas passen ut i sann kamratsskapsanda.

– Jag fick tornet med tak, men för 200 spänn kan jag sälja det, utbrister jaktlagets stora humorist

Alla skrattar men ingen går med på hans erbjudande. Säkerhetsföreskrifter och tillåtna skjutriktningar gås igenom. Denna morgon är det också en del pyssel med den nya ”appen” där man kan se jaktområdet, passen och alla deltagare.  Men så har ju vildsvinen tillkommit. Detta högvilt som utmanar jägarkåren och som inte riktigt beter sig som annat vilt.

Artikelbild

| Att grilla korv över öppen eld är en självklarhet när det gäller jakt.

– Funbo är ett av de områden där vildsvinstammen har ökat lavinartat de senaste åren och numer är det självklart att det även skjuts vildsvin under älgjakten, säger Matte.

Får man ett bra läge på ett vildsvin måste man förvalta läget väl och inte låta det gå förbi. Ett av passen på en del av marken är det ”hetaste” passet. Där fick lagets enda kvinnliga medlem sitta förra älgjakten och hon fick därmed skjuta jaktlagets enda vuxna älg - en tjur.  På tal om kvinnliga jägare så uppger Svenska Jägareförbundet att antalet jagande kvinnor ökar. Idag finns det cirka 20 000 kvinnliga jägare och utgör därmed 7 procent av hela jägarkåren. I Funboskogen är passen utdelade och jägarna ger sig ut. Jaktradio-apparaterna kontrolleras, öronsnäckor sätts på plats och volymen ställs in. Hundförarna är de som lämnar sist och kan ta det lite lugnt medan passkyttarna tar sig ut på pass. Det är dock ingen i laget som hade räknat med att det skulle regna så pass mycket som det gjorde. Men så kommer ögonblicket då hundförarna får koppla loss sin hund och släppa iväg dem på sök. 

– Nu släpper jag, meddelas på radion.

De orden blir därmed ett startskott som höjer beredskapen, ökar fokuset och skärper sinnena. Nu är alla redo och beredda. Wachtelhunden Bella som är kortdrivande far iväg och får ganska fort upp och driver. Ingen ser dock vad hon driver men hon är ihärdig och släpper inte. Regnet öser ner och det är bara det stora intresset för detta fenomen som får en person att frivilligt vistas i den dyngsura skogen. Efter knappt två timmar viskar en av passkyttarna på radion att flera älgar har passerat hans pass. Han fick dock inget bra skjutläge på någon. Hjärtat på alla tar ett par extra slag när plötsligt ett skott avfyras. Spänningen stiger och öronsnäckan kollas till en extra gång för att säkerställa att man får höra vad som hänt. Men så hörs två skott till. I radion meddelar sedan en av lagets äldsta medlemmar att han har skjutit en pinntjur och att allt gick bra. Han fick sedan läge på en av kalvarna och sköt den också. Ingen känner längre de där blöta dropparna som hittar sig ner från nacken till ryggen. 

Artikelbild

| Det är lite pyssel innan alla har förstått sig på det där med jakt-appen.

– När jag såg att kalven stannade upp och jag fick chans att skjuta doublé så ville jag ta den. Det har jag aldrig tidigare gjort, säger den lyckliga skytten.

 Bonden rings dit som kommer med traktor och kör hem älgarna. Stämningen är på topp när jaktlaget väl samlas vid elden för att berätta om sina upplevelser, grilla korv och dricka lite kaffe. 

Artikelbild

| Den lilla pinntjuren var första älgen som föll för jaktlaget i Funbo.

– En sådan här lyckad premiär tror jag aldrig att vi tidigare har haft, berättar jaktledaren.