Högsäsong för infektioner bland barn

– Årets infektionsäsong har startat tidigare och är mer uttalad än på många år.
Det säger Johan Kaarme, barnläkare och chef för barnakuten på Akademiska barnsjukhuset.

Barnläkaren Johan Kaarme.

Barnläkaren Johan Kaarme.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/arkiv

Uppsala2017-01-11 08:00

Det nyss avslutade jullovet har inte innburit någon större dämpning när det gäller antalet fall av magsjuka och luftvägsinfektioner. Enligt Johan Kaarme kan det bero på att smittspridningen hann få upp farten redan innan skolbarnen gick på lov. Dessutom har de vuxnas lediga dagar varit få, vilket inneburit att många barn vistats en del på förskola och fritids även under lovet.

Trycket på sjukvården är därför högt just nu och hela systemet från 1177 Vårdguiden till Barnsjukhuset belastats. Barnsamrådsgruppen i Uppsala län, där Johan Kaarme och ytterligare sex företrädare för länets barnsjukvård ingår, vill nu lyfta några punkter för att dämpa smittspridningen bland barn.

Det handlar bland annat om att vara extra noga med att tvätta händerna med tvål och vatten efter toalettbesök, före maten och kontinuerligt under dagen, visa barnet att man hostar och nyser i armvecket och kanske det svåraste av allt:

– Håll barnen hemma så länge de har feber eller är sjuka. Om det handlar om magsjuka så ska barnen vara hemma minst två dagar efter sista kräkningen eller diarrén, säger Johan Kaarme.

Det betyder att föräldrar måste vabba fler dagar än de tänkt sig vilket för många kan vara problematiskt.

Om barnet blir akut svårt sjuk är det förstås Barnsjukhuset som gäller. I lindrigare fall är det bra att först ringa 1177 för att få råd och information. Behöver man vård är det klokt att boka tid på vårdcentralen. Där undviker man långa väntetider och smittspridning i fulla väntrum.

– Få söker sjukvården i onödan. Men ibland söker man hjälp på fel nivå. På Barnakuten har vi exempelvis uppdraget att ta emot de allra sjukaste barnen. Eftersom vi prioriterar efter behov så riskerar barn med lindrigare besvär att få vänta länge i ett väntrum med många andra sjuka barn. De skulle i många fall kunna få snabbare hjälp via vårdcentralen, Närakuten eller 1177 Vårdguiden, säger Johan Kaarme.

Högsäsong för infektioner

Allmänna råd:

1. Tvätta händerna – många infektioner sprids via våra händer. Tvätta ofta med tvål och vatten under infektionstider.

2. Låt sjuka barn vara hemma – genom att ge barnen tid att vara hemma och återhämta sig, så minskar risken för att de själva får nya infektioner och att de smittar andra. Så länge barn har feber ska de vara hemma och vid magsjuka minst två dagar efter sista kräkningen eller diarrén.

3. Undvik nära kontakt med sjuka personer eller miljöer med ökad risk för smitta – framför allt om du har ett spädbarn eller ett barn med en grundsjukdom. RS-virus ter sig som en vanlig förkylning hos äldre barn och vuxna men kan vara farligt för spädbarn.

4. Hjälp barnet att hosta i armvecket.

5. Kall luft kan hjälpa mot täta luftvägar – klä barnen varmt, men låt de andas kyligare luft då de sover. Kall luft sväller av andningsvägarna på samma sätt som vid nästäppa.

6. Ge barnen receptfria febernedsättande om de har besvär så att de är påverkade av febern. Paracetamol och ibuprofen med flera kan hjälpa barnen att må bättre, äta bättre och sova bättre. Blir barnet piggare på dessa mediciner är det ett lugnande tecken. Har barnet feber men är opåverkad skall febernedsättande inte ges.

7. Ge små snuviga barn koksaltspray i näsan innan amning eller mat.

Var kan barnen få hjälp:

Hjälp och information går att få dygnet runt på 1177 Vårdguiden via telefonnummer 1177 eller på www.1177.se. Här kan du få råd, information om sjukdomar och öppettider.

Vid behov av vård bör familjerna i första hand kontakta sin vårdcentral, där de kan få en bestämd tid utan att riskera väntan och smittrisk i fulla väntrum. Det finns då också möjlighet till kontinuitet om barnet behöver följas upp.

Uppsala Närakut/Cityakuten på Samariterhemmet har öppet 07.00-23.00 alla dagar och tar emot barn med akuta besvär från 6 månaders ålder (drop-in finns). Cityakuten finns på Samariterhemmet, Dragarbrunnsgatan 70 och via telefon 1177 eller 020-150150.

Vid akuta tillstånd då barnet är svårt sjukt finns Barnakuten på Akademiska Barnsjukhuset. Undvik helst Barnakuten om barnet inte är svårt sjukt, eftersom väntetiden för icke-akuta tillstånd kan vara längre och risken för smitta därmed ökar.

Källa: Barnsamrådsgruppen i Uppsala län

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om