Det nyss avslutade jullovet har inte innburit någon större dämpning när det gäller antalet fall av magsjuka och luftvägsinfektioner. Enligt Johan Kaarme kan det bero på att smittspridningen hann få upp farten redan innan skolbarnen gick på lov. Dessutom har de vuxnas lediga dagar varit få, vilket inneburit att många barn vistats en del på förskola och fritids även under lovet.
Trycket på sjukvården är därför högt just nu och hela systemet från 1177 Vårdguiden till Barnsjukhuset belastats. Barnsamrådsgruppen i Uppsala län, där Johan Kaarme och ytterligare sex företrädare för länets barnsjukvård ingår, vill nu lyfta några punkter för att dämpa smittspridningen bland barn.
Det handlar bland annat om att vara extra noga med att tvätta händerna med tvål och vatten efter toalettbesök, före maten och kontinuerligt under dagen, visa barnet att man hostar och nyser i armvecket och kanske det svåraste av allt:
– Håll barnen hemma så länge de har feber eller är sjuka. Om det handlar om magsjuka så ska barnen vara hemma minst två dagar efter sista kräkningen eller diarrén, säger Johan Kaarme.
Det betyder att föräldrar måste vabba fler dagar än de tänkt sig vilket för många kan vara problematiskt.
Om barnet blir akut svårt sjuk är det förstås Barnsjukhuset som gäller. I lindrigare fall är det bra att först ringa 1177 för att få råd och information. Behöver man vård är det klokt att boka tid på vårdcentralen. Där undviker man långa väntetider och smittspridning i fulla väntrum.
– Få söker sjukvården i onödan. Men ibland söker man hjälp på fel nivå. På Barnakuten har vi exempelvis uppdraget att ta emot de allra sjukaste barnen. Eftersom vi prioriterar efter behov så riskerar barn med lindrigare besvär att få vänta länge i ett väntrum med många andra sjuka barn. De skulle i många fall kunna få snabbare hjälp via vårdcentralen, Närakuten eller 1177 Vårdguiden, säger Johan Kaarme.