På bland annat Vaksalatorg, Västertorg, Rektorsparken, Torbjörnsparken och Skolgatan kan du köpa julgranar. Kommunen ansvarar för de platserna och hyr i år ut till totalt sju personer. Det är färre än tidigare år.

– Det kan bero på att privata återförsäljare är med och konkurrerar, säger Ritva Persson, handläggare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Förutom kommunens försäljningsplatser säljer många privata aktörer julgranar. Thommy Matson står vid Stora Coop i Boländerna.

Artikelbild

Innan granen ska sättas i vatten måste snittytan sågas till.

– Nu har vi mycket folk på kvällar och helger men under veckodagarna är det lugnt. Försäljningen börjar på riktigt nu till helgen.

Rödgranen säljer bäst. Den är mindre och sprider en doft som många förknippar med julen. Kungsgranen är jämnare i grenvarven och behåller barren bättre.

– Vi har även en nykomling, drottninggranen, som vi har haft i tre år. Den ser ut som en vanlig gran men barrar mindre och har en kryddig doft. Den passar många som har trångt hemma och inte får plats med en kungsgran, säger Thommy Matsson.

Trenderna kommer och går även i julgransbranschen. För många år sedan såldes en föregångare till kungsgranen: silvergranen. Nu är det kungsgranen som är i ropet. Men det kostar att ligga på topp – en kungsgran är 300 kronor dyrare än en rödgran.

Artikelbild

Kungsgranen är den trendigaste granen. I alla fall om du frågar Thommy Matsson som säljer granar i Boländerna.

– Det var säkert 30 år sedan vi sålde silvergranar. Nu frågar folk efter kungsgranen, men om de tycker att den är för dyr kör de på rödgranen, säger Thommy Matsson.

Han har sålt granar i 17 år och vet hur de ska skötas. Först sågas snittytan till och sedan ska granen sättas i vatten så fort som möjligt. Felet många gör är att de glömmer bort att vattna kontinuerligt.

Artikelbild

Med två veckor kvar till jul är gransförsäljningen i full gång i Uppsala.

– Jag tror att många börjar vattna och sedan glömmer. Då kodar sig granen och sen när man börjar vattna igen vill granen inte dricka. Jag har haft min drottninggran i 10 dagar och den dricker ungefär 2 liter vatten om dagen, säger Thommy Matsson.

Hur länge lever egentligen en gran? Det beror på hur väl den sköts.

– Jag vet dem som har haft i gång sina rödgranar till slutet av januari, så jag tror att det har mycket att göra med att man hela tiden ser till att de står i vatten.

Mario Vasquez är en av Thommys kunder och har precis skaffat sig en gran. Han är mycket nöjd med sitt köp.

– Jag har handlat här i 20 år, första gången var när min mamma var på besök från Chile. Då köpte jag den största gran jag kunde hitta, säger Mario Vasquez.