Gränspolisen på Arlanda påtalar stora problem i receptionen för provisoriska pass. Kenneth Knuts, stationsbefäl hos Arlandapolisen, beskriver en överfull, varm reception med stressande vuxna och skrikande barn.

Allt fler verkar vända sig direkt till Arlandapolisens reception, i stället för att boka tid för passförnyelse på en polisstation. Det händer att resenärer missar sina flyg.

Enligt Kenneth Knuts föranleds detta av långa väntetider på polisstationerna.

De provisoriska passen är tänkta som en nödlösning, i de fall en resenär i passkontrollen upptäcker att passet slutat gälla. Ett provisoriskt pass kan bland annat utfärdas på landets stora flygplatser, däribland Arlanda och Skavsta. Men Kenneth Knuts avråder från att skaffa ett provisoriskt pass om man inte absolut måste.

– Vi har en och en halv timmes kötid varje dag, säger han.

I desperation över att inte hunnit förnya sina pass åker människor direkt till Arlanda. En annan orsak till problemet kan vara att resenärer glömmer att kontrollera hur länge deras pass är giltiga – i god tid innan resan.

Alla svenska medborgare kan ansöka om pass hos polisen, men behöver boka tid i förväg. Den närmaste tiden på en polisstation i Uppsala län är 8 juli i Enköping. Ett pass kostar 350 kronor att utfärda, medan ett provisoriskt pass kostar 980 kronor.