Hur Liberalernas framtid ser ut och vem som tar över efter Jan Björklund är osäkert men inför ett 60-tal åhörare ställdes Nyamko Sabuni, som hittills är den enda offentliga kandidaten, mot väggen av ett flertal av Uppsala läns liberala politiker. Mycket av kvällen kom att handla om partiets identitet i en turbulent tid. Nyamko Sabuni uppgav att även fast man är ett litet parti har man ändå en stor makt.

– Vi måste vara beredda på att lämna januariavtalet om något part skulle bryta mot överenskommelsen. Vi är ingen dörrmatta åt Socialdemokraterna, sa hon.

Det är efter sex års frånvaro som Nyamko Sabuni, före detta jämställdhets- och integrationsminister, gör comeback. Under kvällen fick Nyamko Sabuni ta emot flera frågor kring hennes ledarskap och varför hon, som i nuläget inte har en riksdagsplats, kandiderar som partiledare. Till svar nämnde hon att bland annat Ebba Busch Thor inte hade någon riksdagsplats när hon tog över som partiledare och att det snarare bör ses som en tillgång.

Artikelbild

| Sedan Jan Björklund tillkännagav att han kliver av som partiledare för Liberalerna har hittills bara Nyamko Sabuni gått ut offentligt med att hon vill ta över partiet.

– Min styrka är näringslivet och min framgång beror på min förmåga att använda människors kompetens. Jag vill stärka de lokala liberalerna i kommunerna, kartlägga de problem som finns och därifrån bygga en politik som håller ihop medborgarna, sa hon.

Mohamad Hassan uppgav innan utfrågningen att Uppsalaliberalerna är känt som ett socialliberalt fäste och att det därför är viktigt att låta Nyamko Sabuni, som anses stå mer åt höger än de lokala liberalerna, besvara deras frågor. Efteråt var Mohamad Hassan nöjd med hur Nyamko Sabuni parerade svåra frågor om allt ifrån migrationspolitik och skattefrågor, från åhörarna.

– Hon var väldigt tydligt med att det sociala ansvaret som Liberalerna ska stå på på finns med. Det är första gången vi möter henne och hon tog sig tid att svara på frågorna. Jag blev inte orolig, snarare övertygad om att hon har den socialliberala kompassen med sig, sa Mohamad Hassan.

Vad vill ni Uppsalaliberaler se hos en ny partiledare?

Artikelbild

| Nyamko Sabuni förklarade att Liberlerna trots en turbulent tid är ett starkt parti.

– Vi vill ha en socialliberal kandidat som talar om visioner och framtiden. Jag vill även ha en kandidat som kan tilltala flera grupper. Vi har en stark kärna av väljare men svårt att locka nya, speciellt unga. Jag tror att Nyamko Sabuni kan vara en av dem som kan göra partiet relevant i svensk politik, säger Mohamad Hassan.