Under ett par år har Ida Bylund bott i Stockholm. I höstas flyttade hon tillbaka till Uppsala. Att vara en av de nominerade till Årets Upplänning är roligt, säger hon.
- Men det blir ju inte jag som vinner.
Vi sitter på föreningen Barnombudsmannen i Uppsala, vid en takkupa högst upp i ett hus på Kungsgatan. Medarbetaren Ann-Mari Forsberg kommer förbi. Hon är inte lika återhållsam.
- Hon har ett barnperspektiv. Många pratar om att de ser saker ur ett barnperspektiv, men Ida gör verkligen det. Jag har arbetat här sedan 1991 och Ida är den bästa chef jag har haft, säger Ann-Mari Forsberg.

Skojar om sin ålder
Alla har inte haft lika lätt att acceptera att en ung kvinna tagit över chefskapet på BO. Hon får ibland förklara att hon inte är en assistent.
- Man tar inte för givet att jag är chefen. Jag brukar börja möten med att skoja med min ålder, jag brukar göra en lite rolig grej av det.
Det glimmar till i de allvarliga ögonen.
- Men jag kan säga att ibland känner jag mig helt handlingsförlamad av att bli betraktad som en praktikant.
Som verksamhetschef träffar hon många politiker, kommunala chefer, skolpersonal. Föreningen arbetar med att ge stöd, råd och utbildning till barn och vuxna om barns rättigheter.

UNT: De som har svårt att ta dig på allvar i din yrkesroll på grund av att du är ung, de måste väl ha svårt att ta barn och ungdomar på allvar också? Har du något generellt råd till dem?

- Man måste se förbi ålder och se alla som jämlika. Då lyssnar man antagligen på en femåring lika mycket som på en 25-åring eller en 85-åring. Sedan tror jag man kan lära sig mycket av att lyssna på barn.
Ida Bylund växte upp i Svartbäcken. I tonåren flyttade familjen in i Domprostgården i Uppsala, när mamma Tuulikki Koivunen Bylund blev domprost. Ida Bylund sommarjobbade som städerska och vaktmästare i Domkyrkan. Men är inte själv troende.
- Jag har aldrig haft den kristna tron. Men jag tycker mycket om Domkyrkan. Jag känner mig väldigt hemma där.

Vill arbeta med opinionsbildning
Tonåren i Uppsala var röriga, skolbetygen "jätterisiga".
- Jag hade det jobbigt då, och jag kan lätt ta mig tillbaka till hur det är att vara tonåring.
BO är en ideell förening och bildades 1988, flera år innan den statliga myndigheten barnombudsmannen. BO besöker skolor, utbildar kamratstödjare, ger ut tidningen Word och arrangerar barnhearingar och Mötesplatsen, där ungdomar och politiker träffas.
UNT: Vad vill du utveckla på BO?
- Ännu mer lyfta fram barn och ungas frågor i debatten, arbeta med opinionsbildning.
FAKTA

Namn: Ida Bylund
Ålder: 29
Bor: Uppsala
Familj: Maken Adam, mamma, bror, syster
Under 2006: Blev verksamhetschef för ideella föreningen Barnombudsmannen i Uppsala, BO.