Hon tar över efter Stefan Olsson

Emilie Orring föreslås bli ny ordförande i regionstyrelsen efter att Stefan Olsson (M) lämnat uppdraget av hälsoskäl.

Emilie Orring (M)

Emilie Orring (M)

Foto: Angelica Klang

Uppsala kommun2019-11-18 19:05

Moderaternas fullmäktigegrupp i Region Uppsala valde under måndagen regionrådet Emilie Orring (M) till ny gruppledare från och med den första januari nästa år. Hon föreslås även ta över som regionstyrelseordförande efter Stefan Olsson.

– Det känns hedrande att föreslås till detta viktiga uppdrag och jag ser mycket fram emot att leda Region Uppsalas arbete för en hållbar ekonomi och en bättre arbetsgivarpolitik, säger Emilie Orring (M) i ett pressmeddelande.

Enligt Johan Eriksson, politisk sekreterare hos Moderaterna, var beslutet att låta Emilie Orring ta över enhälligt:

– Redan under Stefan Olssons sjukskrivning var ju Emilie Orring vikarierande ordförande, så det var ett ganska naturligt val, säger han.

På onsdag tar regionstyrelsen ställning till  Moderaternas förslag. Om styrelsen säger ja innebär det att Emilie Orring blir den första kvinnan någonsin att bli regionstyrelsens ordförande, eller motsvarande, i Uppsala län.

Regionstyrelsens nuvarande ordförande Stefan Olsson (M) valdes till posten när de blågröna tog över makten efter valet 2018. I slutet av april sjukskrevs Olsson för utbrändhet, och ersattes först av Emilie Orring och sedan av Erik Weiman, när Emilie Orring gick på föräldraledighet.

Stefan Olsson tillträdde igen efter sjukskrivningen, men meddelade i början av november att han väljer att kliva av som regionordförande på grund av hälsoskäl. 

Karta: Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!