Maria Gunther är partikelfysiker, har arbetat som programmerare och klimatforskare och jobbar nu som vetenskapsjournalist på Dagens Nyheter. Självklart kvalar hon in i Mensagruppen. Nu ska hon tävla i tv. Men hur Genikampen till sist slutar avslöjar hon givetvis inte.

Varför är du med i Genikampen?

– Jag blev kontaktad av tv-redaktionen, som hört talas om mig. De hade svårt att hitta kvinnor som ville vara med. Särskilt kvinnor över 30.

Varför vill inte kvinnor vara med tror du?

– Vet inte, kanske har män lättare för att tro på sin intelligens...

Men du tror på din! Hur smart är du då?

– Ja det gör jag. Jag tog testet till Mensa i samband med att jag skrev en artikel om intelligensforskning för tolv år sedan - och jag hade alla rätt. Jag gillar sådana där tester.

Är du med i Mensa alltså?

– Nej jag gick ur efter ett år. En del av dem som är medlemmar i gruppen kan bli lite väl upptagna av sig själva. Jag gillar att hänga med människor som tänker annorlunda än jag gör.

Hur var det att vara med i Genikampen då?

– Det var kul. Jag ångrar inte att jag sa ja. Det är roligt att lösa kluriga problem. Och så är jag så klart lite av en exhibitionist. Jag har inte varit med i tv förut så det var nytt. jag tror detta blir den bästa säsongen, det är ett roligt gäng som tävlar.

Vad har du för styrkor?

– Jag är ganska bra på ganska mycket. logik, matte, språk - korsord och sånt. Tänker lätt tredimensionellt.

Vad är du mindre bra på då?

– Jag var lite orolig innan programmet för den fysiska delen. Jag är ju inte vältränad som de flesta andra deltagarna. Men jag slapp göra de värsta momenten, som att hoppa ut från helikoptern och höghöjdsklättra med mera. Där var andra i laget bättre skickade än jag.

Ångrar du något av det du gjort i programmet?

– Nej, vi har nog alla något vi skäms över att vi missat. Något som vi gjorde fel men borde ha klarat. Men så är det ju ofta.