Tänk att ta pendeltåget från Uppsala direkt till OS-invigningen på Friends arena eller till en hockeyfinal i Globen. 2026 kan det bli möjligt eftersom Sveriges olympiska kommitté, SOK, för några dagar sedan lämnade in sin slutansökan om att få arrangera OS och Paralympics 2026 i Stockholm, Åre (alpint) och Sigulda i Litauen (bob och rodel). Om tävlingarna hamnar i Stockholm kommer det att gynna besöksnäringen i Uppsala, tror Charlotte Skott, näringslivsdirektör på Uppsala kommun och vd på Destination Uppsala.

– Ett sådant stort evenemang skulle absolut spilla över på Uppsala, till vår fördel. Det vore säkert oerhört positivt, säger hon.

SOK har lanserat sin ansökan som en kandidatur i hållbarhetens tecken, utan stora nybyggen och med begränsad påverkan på omgivning och miljö, helt i linje med den olympiska rörelsens nya inriktning "Agenda 2020". Det klingar väl i Uppsalas öron, menar Charlotte Skott.

Artikelbild

| Här är en av två tänkbara platser för en ny anläggning för längdskidor och skidskytte, Hamra i Tullinge. SOK:s andra alternativ är Bisslinge i norrort, söder om Rosersberg. En skidarena är en av få helt nya anläggningar som behöver byggas, uppger SOK.

– Uppsala har ju fått pris som världens bästa klimatstad, så det passar oss jättebra.

2026 är förvisso sju år bort, men i evenemangs- och destinationsvärlden är det inte så lång tid.

– Vi har flera bokningar av möten och evenemang redan nu för 2026, så kommer spelen hit får vi sätta oss ned och titta på hur läget ser ut när det gäller sådant som hotell och boenden, säger Charlotte Skott.

Uppsala kommun har i dagsläget inte kontaktats av SOK, som dock uppger att man har viss dialog med Sigtuna kommun där Arlanda ligger.

Artikelbild

| Charlotte Skott tycker att de hållbara spel som SOK säger sig vilja arrangera passar Uppsalas profil perfekt.

Stockholms enda motkandidat är italienska Milano och Cortina. Vilka som får värdskapet avgörs i sommar. Nästa vinter-OS hålls i Peking 2022.