Barmarksdrag, eller canicross som sporten kallas, har sitt ursprung just från draghundssporten. Kanske mest känt från fjällmiljön, där många har sett hundspann fara fram, under sin skidsemester. Ur detta har så barmarksdrag utvecklas till en sport som blir mer och mer populär. Anna Lundberg från Funbo och hennes border collie Civ, testade detta första gången för tre år sedan. 

–Vi fastnade direkt! Det var så roligt att göra detta tillsammans med sin hund. Civ var supertaggad direkt och det märks så tydligt att hon älskar det, säger hon.

Anna Lundberg har även får och använder sina två border collies till att valla, men utöver det är hon en tjej som alltid har gillat löpning och träning, gärna i skog och natur.

Artikelbild

| Sporten canicross, eller barmarksdrag som den kallas i Sverige, passar de flesta hundraser även fast den från början kommer från draghundssporten och polarhundraserna.

 –Med barmarksdrag får man ju allt detta i ett. Dessutom är det en stor glädje att göra det tillsammans med sin bästa vän. 

Utrustningen som behövs är en sele till hunden, ett midjebälte och en expanderlina. Anna Lundberg tycker att sporten passar de flesta raser, men funderar man på hundspann och tuffare träning i snö så är det de specifika polarhundraserna som gäller. Barmarksdrag lämpar sig ypperligt på våra breddgrader och Anna Lundberg tränar hemma i Funbo. Hon varierar vanliga träningen med intervallträning och längre löpturer.

– Det är så härligt att bara öppna dörren och ge sig ut och springa direkt. Efter ett hårt träningspass är det lyx att, under sommartid, ta sig ett dopp i Funbosjön. 

Den lite yngre hunden, Elda hänger med på träningar och har till och med tävlingsdebuterat med dottern Ebba, 11 år.  Annas entusiasm går inte att ta miste på och hon vill så gärna inspirera andra till att upptäcka tjusningen med sporten. Hon erbjuder träningstillfällen och hjälp för de som är intresserade. I höstas arrangerade hon därför ett eget lopp i Funbo- K9 Ramsen trail.

Artikelbild

| Border collien Civ som gått från vallhund till barmarkslöpare.

–Jag ville bjuda ut alla att springa i den vackra natur det är runt sjön Ramsen. Fem kilometer terränglopp blev det. Precis så jag ville ha det, jag brinner för att fler ger sig ut i skog och mark med sin hund, säger Anna Lundberg.