– Det har varit en lång process, först har distrikten fått nominera, därefter har valberedningen vaskat fram en lista som nu beslutats av partistyrelsen, berättar Evin Incir, några timmar efter att hennes plats säkrades.

Hon är 34 år, bor i Eriksberg i Uppsala och arbetar som biträdande internationell sekreterare för Socialdemokraterna. Dessförinnan har hon varit generalsekreterare för IUSY, paraplyorganisationen som samlar världens socialdemokratiska ungdomsorganisationer.

Hennes politiska mål i Europaparlamentet handlar om att stärka demokratin och mänskliga rättigheter i Europa.

– Nu handlar det inte bara om att förbättra utan om att försvara demokrati och mänskliga rättigheter i en rad europeiska länder, säger Evin Incir och tar Polen och Ungern som exempel på länder som hon anser urholkar sin demokrati.

Jämställdhetsfrågor är ett annat område hon vill lyfta upp på dagordningen.

– Vi ser fler och fler länder, där högern och extremhögern sitter vid makten, som försöker inskränker aborträtten, säger hon.

Hennes internationella erfarenhet tänker hon dra nytta av om hon kommer in.

– Jag har jobbat globalt och på Europanivå och har ett brett kontaktnät i Europa. Det tror jag krävs på den här nivån, säger Evin Incir, som 2014 stod på plats nio på Socialdemokraternas EU-lista.

Socialdemokraterna har fem av Sveriges 20 platser i Europaparlamentet. Vid valet 26 maj får Sverige 21 platser.

En annan Upplänning som ställer upp för omval är Liberalernas Cecilia Wikström, som redan i dag sitter i EU-parlamentet. Hon står på första plats på partiets lista som ska fastställas den 15 februari.