Hoppas påtryckning ska lyfta Järlåsa

Aktiviteter pågår på flera håll för att sätta Järlåsa på kartan för Uppsalas beslutsfattare.

Lars-Åke Lönn, ordförande i Järlåsa bygdegårdsförening.

Lars-Åke Lönn, ordförande i Järlåsa bygdegårdsförening.

Foto: Läsarbild

Järlåsa2019-10-21 07:01

Nyligen drog ett möte med kommunpolitiker och planerare fullt hus.

– Det kom 70 personer som fyllde bygdegården, betydligt fler än vi räknat med, säger Lars-Åke Lönn, ordförande i Järlåsa bygdegårdsförening.

Mötet ingick i en nysatsning för att lyfta upp frågor om Järlåsas utveckling på beslutsfattarnas bord. Och enligt Lars-Åke Lönn saknades inte synpunkter och önskemål från ortsborna. Mötet inleddes med en genomgång av kommunens långtidsplanering.

–  Sedan brakade det loss direkt, med frågor som är viktiga för oss på orten. Politikerna blev emellanåt rätt pressade, säger Lars-Åke Lönn.

Bristen på dricksvatten pekas ut av kommunen som den största bromsen för nybyggnad på orten. Vattentillgången är enligt kommunen mycket begränsad och utsikterna för att hitta nya vattentäkter dystra. En utredning om tänkbara åtgärder ska levereras 2021, enligt besked på mötet.

I kommunens långtidsplanering är Järlåsa en av fjorton tätorter där utvecklingen ska prioriteras men någon större utbyggnad är inte aktuell. Närmaste större nysatsning kan bli tågstopp, men vägen dit är lång. Andra ämnen som diskuterades på mötet gällde trafiksituationen, med riksväg 72 som skär rakt igenom stationssamhället, utan övergångsställen. Lars-Åke Lönn hoppfull om att påtryckning och engagemang från ortsborna ska ge effekt:

– Man måste vara uthållig när man arbetar för sin ort. Vi från bygdegårdsföreningen ska göra vad vi kan för att sätta Järlåsa på kartan på flera sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!