Höstmarknad kul träffpunkt för många

Höstmarknaden i Uppsala lockade besökande från hela länet. För några är marknaden en given träffpunkt, både vår och höst.

Mila Nunkovic, 4 år, tycker om att ta en tur till marknaden. Nu har hon köpt munkar som hon mumsar på.

– Jättegott, säger Mila.

Mila Nunkovic, 4 år, tycker om att ta en tur till marknaden. Nu har hon köpt munkar som hon mumsar på. – Jättegott, säger Mila.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-08 17:40

Dagny Engman från Gimo och Berit Leierdahl från Uppsala brukar träffas på höstmarknaden och det har de gjort länge.

– Vi träffas här varje år. Det är trevligt och ett måste för oss. I år har jag köpt en liten väska. Vi brukar alltid avsluta med att vi köper strömming på Kvarnen här intill och gör i ordning hemma, säger de.

Men höstmarknaden har förändrats. För sådär 20 år sedan var det tjockt med folk mellan stånden.

– Det är det inte alls i dag. Men en del kan ju bero på vädret, säger de.

May Nunkovic från Bälinge med sonen Emil Nunkovic och barnbarnet Mila Nunkovic, 4 år, tycker om att ta en tur till marknaden. Hittills har de mest köpt godis och munkar som de mumsar på.

– Jättegott, säger Mila som också köpt sig en mössa och en påse brända mandlar.

May Nunkovic brukar titta om hon kan hitta något annat som hon behöver. Kanske ett par yllestrumpor.

– Men hittills har jag inte sett några som jag vill ha. Det är ändå roligt med lite folk, säger hon.

Knallestånden står tätt på torget. Det går att få fem rökta korvar för en hundring eller fyra par kalsongen för tvåhundra. Här finns det mesta från handgjorda korgar till kvastar, husgeråd, godis, t-shirts, leksaker och handdrivna redskap som man hyvlar ost, gurka, morötter och andra grönsker med.

Per Sandström från företaget Syltkrukan i Månkarbo har sålt sylt på marknaden i 30 år. Kunderna flockas.

– Vi har massor av stamkunder så vi påverkas inte så mycket av tillströmningen av folk. Det går alltid bra för oss. Men innan man byggde Konserthuset tycker jag marknaden var större, säger han.

I samma stund kommer tre stora röda cykelekipage in på området. Det är den ideella föreningen Cykling utan ålder som tar tre pensionärer på tur till höstmarknaden.

– Det är toppen, säger Kerstin Vendelin glatt. Mycket folk och så stort. Vi skulle aldrig ha kommit ut på det här annars. Jag har köpt mig en ny basker.

Thea Ahlberg som kör cykeln berättar att Cykling utan ålder har funnits ett par år i Sverige och ännu länge i Danmark.

– Jag var med och startade i Uppsala. Tanken är att äldre ska få komma ut. Vi har haft det här som ett sommarjobb tidigare, säger hon.

Ett av knallestånden har satsat hårt på tomtar. Fanny Lindgren från Uppsala tittar och funderar. Det är inte dumt att vara ute tidigt om man ska få tag på en bra tomte.

– Men jag ska se mig om lite mer först. Något blir det alltid till slut. Det är roligt att gå på höstmarknaden, säger hon.

Det mesta finns på marknaden.
Det mesta finns på marknaden.
Karta: Vaksala torg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!