"Stort intresse", "helt nya politiker", "det ser bra ut" och "vi har mer än fördubblat antalet kandidater".

Så låter det när UNT gör en rundringning och frågar hur det går med rekryteringen av kommunpolitiker inför höstens val.

Inte ett enda av de nio partier som finns representerade i Uppsala kommunfullmäktige uppger att det gått trögt.

– Nej, tvärtom. Vi har fått en bra blandning av åldrar och kön. Vi har 63 namn på listan till kommunfullmäktige, den äldsta är 76 år och vår yngsta är 21, säger Johan Carlsson, ombudsman för Moderaterna i Uppsala län.

LÄS MER: Fyll i vår enkla valenkät!

Den senaste tiden har även Socialdemokraterna haft en positiv utveckling, berättar Viktor Nyberg, kommunikationsombudsman för Socialdemokraterna.

– Vi har märkt ett ökat engagemang för vår politik generellt och det har gjort att vi nu har breda listor så att vi kan representera vanligt folk i hela länet, säger han.

Liberalerna går framåt i Uppsala och var i fjol den lokalförening som fick flest nya medlemmar, 126 stycken, vilket är hoppingivande, tycker Mohamad Hassan, kommunalråd.

– Glädjande nog är minst hälften av de som står på listan till kommunfullmäktige helt nya och det ser mycket bra ut i de andra leden. Det är viktigt, eftersom vi fått en förnyelse på alla nivåer, säger Mohamad Hassan.

Sverigedemokraterna uppger via sin ordförande Simon Alm att partiet fördubblad antalet kandidater till kommunfullmäktige jämfört med förra valet.

– Vårt mål är att ha 40 kandidater. Nu har vi antagit en valsedel med 20 namn och ökar på den när vi gått igenom namnen och stämmer av med belastningsregistret och Kronofogden.

Sverigedemokraterna har, enligt Simon Alm, som rutin att kontrollera kandidaternas personliga historik.

– Vi vill se till att alla som godkänns har en lägsta nivå, eftersom vi brukar få kritik i media om personerna inte har ett fläckfritt förflutet, säger Simon Alm.

Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna menar att det är lätt att få folk att ställa upp - 63 namn står på deras lista - men det är desto svårare att skola in de nya. På tio i topplistan till kommunfullmäktige är han den enda veteranen, resten är helt nya.

– Många är aktiva ett tag, sen slutar de. Unga vill men har inte tid. Rörligheten är stor. Jobbet som fritidspolitiker är krävande men det förstår inte alla, säger Stefan Hanna.

Miljöpartiet brottas med liknande problem. Deras ordförande Fredrik Leijerstam uppger att uppemot hälften av kandidaterna, totalt 46 på listan, är nya för i år.

– Det kan bli en utmaning att pussla in personer i nämnder och styrelser efter valet. Vi är inte helt på torr mark.

Kristdemokraterna ser dock nya ledamöter som ett sätt att undvika en klubb för inbördes beundran.

– Vi har ganska många nykomlingar i år och det är en medveten strategi. Vi vill ha in förnyelse och hoppas på en nytändning, eftersom många av våra förtroendevalda suttit lite för länge. Själv tror jag på öppenheten, att folk ser att vi faktiskt vågar släppa in nya i syfte att bredda det politiska systemet.

Vänsterpartiets Javiera Cifuentes förklarar att partiet började utgallringen av kandidater redan ett par år innan valet.

– Vi har intervjuer och tar reda på folks kompetenser. Alla håller inte måttet och det kan vara svårt om man är nyinflyttad kort tid innan valet för att hinna kvalificera sig till ett uppdrag, menar hon.

Intresset är dock stort, uppger hon och partiet har lyckats fylla sin lista till fullmäktige med 17 namn och kommer att fylla på med resten inom kort, totalt uppåt 40 namn.

Ett liknande scenario tecknar också nomineringsansvarige Tomas Karlsson i Feministiskt initiativ. Deras lista är inte spikad men de har många intresseanmälningar att välja mellan.

– Vi har en hel del nya, det är jätteroligt och jag tycker att det ser bra ut. De flesta som vill engagera sig är unga, under 35, vilket har att göra med att vi är ett ungt parti, säger han, som själv kandiderar till riksdagen i år och släpper kommunpolitiken i Uppsala.