– Det var en förälder som sa att Livia är Sveriges svar på Lassie, berättar Ann Edner.

Hon är barnläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon har utbildat sin hund Livia till Sveriges första sjukhushund. I dokumentären "Livia - ett viktigt hundliv" får man under ett års tid följa hunden och hennes arbete. Livia både leker med barnen och finns där som stöd för de barn och familjer som vistas på Barnsjukhuset i Uppsala.

Dokumentären föddes ur Ann Edners forskningsprojekt. Barnläkaren vill ta fram belägg för att hundar faktiskt kan hjälpa patienter. Ann Edner hoppas att sjukhushundar så småningom kommer att finnas som alternativ inom sjukvården när väl hela forskningsprojektet redovisas. Att det blir tillgängligt som vilken annan medicin som helst.

Artikelbild

| Sjuksköterskan Eva Lundberg och Ann Edner tillsammans med de två sjukhushundarna.

– Det är viktigt att som patient kunna önska behandling och få det. Målet för mig är att få hundterapi jämställt med lekterapi, sjuka barn ska kunna träffa en hund precis som friska.

Forskningsprojekt kommer att redovisas i form av en doktorsavhandling av sjuksköterskan Maria Lindström Nilsson.

Sjukhushundarna Livia och hennes hundkollega Luna kan på fritiden vara busiga som vilka hundar som helst, men snabbt ställa om och vara lugna och omhändertagande. Båda älskar att vara med barnen.

– Luna går i Livias tasspår, säger Ann Edner.

Artikelbild

| Eva Lundberg och Eva Gåve stormtrivs med att ha Livia på sin arbetsplats.

Barnläkaren fick år 2015 kontakt med producenten Kajsa Stål, vilket blev startskottet för dokumentären som hade premiär den 18 maj.

– Premiären var jättekul. Vi hade ett stort kalas i samband med det och barnen fick gå in på röda mattan, berättar Ann Edner.

Artikelbild

Dokumentären kommer att visas på Sjuan klockan 20.00 den 5 juni.