Jesper Blom är sekreterare i Storvreta IK Skidor och har jobbat med att förbereda skidspåren inför lördagens tävling. När han står vid startområdet under lördagsförmiddagen är han nöjd med hur dagen artat sig.

– Det blev ju fantastiskt väder, med sol och några minusgrader.

De yngsta åkarna i årets lopp är 9 år gamla, medan de äldsta är över 65. Tävlingssträckan varierar beroende på ålder och kön – den kortaste är 1,9 kilometer, medan den längsta är 1 mil.

Artikelbild

| Jesper Blom är sekreterare i Storvreta IK Skidor.

Storvreta IK Skidor har anordnat Storvretaloppet i olika former sedan 1976. Under de första åren deltog uppemot 500 barn och ungdomar i tävlingen. Efterhand började den siffran att sjunka, men enligt klubben har antalet unga deltagare sedan ökat igen.

– I år hade vi ungefär 200 som anmälde sig i förväg, men sen har det tillkommit fler nu under dagen, säger Jesper Blom.

Vid målområdet står Ann-Sofie Ellefors från Sigtuna på sina skidor och väntar in målgången för tävlingsklassen damer 13-14 år, där hennes döttrar Sofie och Charlotte tävlar i sträckan 2,5 kilometer. Själv ska hon lite senare åka 5 kilometer i klassen damer 45 år.

– Jag känner mig orutinerad och kommer säkert att komma sist, säger hon med ett skratt.

Artikelbild

| Vid målgången pustade slutkörda skidåkare ut.

När hennes döttrar gar gått i mål får de pusta ut några minuter i målområdet. Sofie Ellefors berättar att hon inte har tränat så mycket innan, men att det kändes bra att åka ändå.

– Men det var lite guppigt ute i banan, och så var det en lång backe som var jobbig, säger hon.