– Intresset för vår studie har varit väldigt stort. Det är jätteroligt när ens forskning uppmärksammas så mycket, säger Tove Fall, docent i epidemiologi vid Uppsala universitet.

Av 2,8 miljoner (!) forskningsartiklar som företaget Altmetric hållit koll på sedan november förra året hamnar den svenska hundstudien på plats 70 vad gäller uppmärksamhet i tidningar, radio, teve och sociala medier världen över.

Här kan du läsa vad UNT skrev om hundstudien.

Artikelbild

| Tove Fall med sin hund Vega.

BBC, New York Times, Daily Mail, Guardian och TV-kanalerna ABC och CNN är nägra av de mer kända medier som rapporterade om studien när den i november förra året publicerades i vetenskapstidskriften Scientific Reports.

Här kan du läsa vad New York Times skrev om hundstudien.

Som medlemmar i ett ett stort internationellt forskningskonsortium har forskare vid Uppsala universitet även medverkat i en studie som ligger så högt som på tredje plats på Altmetrics nya topplista. I den drog forskarna slutsatsen att det inte finns någon säker nedre gräns där alkoholkonsumtion upphör att vara skadlig för hälsan. Till och med så lite som något glas vin per dag gör enligt forskarna mer skada än nytta.

Här kan du läsa om vad brittiska The Guardian skrev om studien kring alkohol och ohälsa.

Här kan du läsa vad UNT skrev om studien kring alkohol och ohälsa.

Uppsalaforskare har även medverkat i en studie om att det jättelika IceCube-teleskopet på Antarktis fångat in och spårat en högenergetisk neutrinopartikel till en flera miljarder ljusår avlägsen uppflammande galax, så kallad blazar. Upptäckten, som ligger på plats 72 på Altmetrics 100 i topp-lista, anses bidra till att förklara ursprunget till den gåtfulla kosmiska strålningen.

Här kan du läsa vad UNT skrev om upptäckten.