Den 19-årige mannen anmälde sig själv hos polisen dagen efter skottlossningen på kvällen 12 januari och har sedan dess suttit frihetsberövad. Vid skjutningen träffades en man i 25-årsåldern samt en holländsk utbytesstudent, som samma dag anlänt till Uppsala. Studenten träffades av allt att döma av misstag men skadades allvarligt och vårdades lång tid på sjukhus innan han kunde återvända till sitt hemland.

Den åtalade 19-åringen nekar till att ha något att göra med skottlossningen:

– Min huvudman förnekar brott. Han har inte utfört skjutningen och inte heller har han innehaft de två partierna med kokain eller det vapen som åklagaren lägger honom till last, säger mannens försvarare, advokat Simon Bergström.

LÄS MER: 19-åring åtalas för skott på pizzeria

Det var vid en husrannsakan i 19-åringens bostad efter gripandet som polisen hittade nästan ett halvt kilo kokain utomhus under altandäcket. Dessutom hittades ett mindre parti cannabis. 19-åringen har medgett att han skaffat och förvarat cannabispartiet för en kamrats räkning, men nekar till all kännedom om kokainet. Han åtalas dessutom för innehav av ett mindre parti kokain som hittades i en lägenhet som 19-åringen misstänks ha disponerat. Där hittades också den pistol som enligt utredningen användes vid skotten på pizzerian.

– Försvaret anser det finns goda chanser, och hoppas kunna påvisa, att skulden för skjutningen, kokainet och vapnet riktas åt fel håll, säger Simon Bergström.

Ett tänkbart motiv till skottlossningen, som utredarna arbetat efter, handlar om hämnd för mordet på en man utanför ett matställe i Boländerna i Uppsala i april förra året. Den man som tros ha varit måltavlan på pizzerian, och som träffades av två skott, var tidigare misstänkt och satt en kort tid frihetsberövad för att ha beställt mordet. Misstankarna avskrevs senare.

– Den hypotes som åklagaren har, och som tidigare förmedlats i media, om ett tänkbart motiv stämmer inte. Även detta hoppas försvaret kunna bringa klarhet i, säger Simon Bergström.

I polisförhören nekar 19-åringen till att han skulle haft några hämndmotiv för mordet i Boländerna.