– Du lärde oss vad hedersvåld var, och tyvärr fortfarande är. Att vi står här är en påminnelse om att hedersvåldet fortfarande drabbar flickor såväl som pojkar, sa Maria Fälth, ordförande för Kd:s kvinnoförbund.

Även Lena Sommestad, ordförande för S-kvinnor, fanns på plats.

– Tragedin i Uppsala blev en märklig vändpunkt som gjorde att ingen längre kunde blunda för hedervåld, sa hon.

Artikelbild

| Fadimes advokat Leif Ericsson och syster Songul Sanhidal vid minneshögtid på Stadsteatern

Efter kransnedläggningen framförde Allmänna Sången ett stycke.

Vid lunchtid invigdes sedan Fadimes plats i centrala Uppsala.

– Genom den här platsen visar vi att vi inte tolererar att alla inte har rätt att leva det liv de vill, sa kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) vid invigningen.

Den lilla parken namnges till minnet av Fadime Sahindal som föll offer för ett så kallat hedersmord i Uppsala för tio år sedan. Fadimes plats ligger i hörnet av Bangårdsgatan och Östra Ågatan, mitt emot Hotell Hörnan.
Invigningen skedde efter en kransnedläggelse vid Fadime Sahindals grav på kyrkogården i Uppsala. Efter ceremonin vid graven tågade de närvarande i procession genom kylan till Fadimes plats. En del i tåget bar på bilder av Fadime Sahindal.

Ilona Szatmari Waldau berättade i sitt tal hur hennes parti 2007 genom en motion väckte förslaget på en särskild plats i Uppsala till minne av Fadime Sahindal .
– Förslaget väckte inga reaktioner alls och det tog fem år innan vi i dag kunde inviga platsen, sa hon.

Efter besöket vid graven på Gamla kyrkogården följer nu även en minneshögtid under eftermiddagen:


Kl 14.00–16.00. Minneshögtid på Stadsteatern. Deltar gör bland andra Erik Ullenhag, integrationsminister, Dilsa Demirbag-Sten, författare och debattör, Sara Mohammad, föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, Leif Ericksson, advokat och Roberta Bunazzi, European Foundation for Democracy.
Musik med Sara Varga, Mikael Rickfors och Maria Blom, Gissoo Shakeri och Zakaraia.

Scener från Elektra-pjäser av Folkteatern i Gävle. Konferencier är Zinat Pirzadeh.