Det var Aftonbladet som nu i veckan avslöjade att högt uppsatta personer i fackförbundet Ledarna gjort dyra resor för medlemmarnas pengar, och i vissa fall bjudit med anhöriga. Kritiken har varit hård och granskningen har lett till att vd:n fått lämna sin post.

Det stormar kring ditt förbund. Vad känner du?

– Det är klart att jag tar situationen på största allvar, det är viktigt att hantera pengar på ett sunt sätt. När jag tillträdde som förbundsordförande första juni 2018 påbörjade jag en översyn av våra policys och såg då att reglerna var för generösa. Det arbetet pågår, säger Andreas Miller.

Har du varit med på någon resa?

– Nej, inte på någon av de Aftonbladet skrivit om. Jag har rest till Bryssel i två dagar för att informera mig om EU:s politik i frågor som rör vårt område.

Det är relativt ofta som just högt uppsatta inom fackförbund ertappas med dyra resor och fester. Vad går fel?

– Jag tror att man i en organisation hela tiden måste ställa sig frågan om det man gör är relevant, ekonomiskt försvarbart och står i relation till vårt uppdrag.

Blir man fartblind?

– Jag vill inte recensera mina företrädare. Men jag kan konstatera att när vi tittar framåt ska vi ha tydliga regler kring resor.

Du har tidigare varit journalist på bland annat P4 Uppland. Hur är det att vara på andra sidan?

– Haha, jaa ... det är klart att det är en intressant upplevelse att byta sida. Nu får jag känna på min kårs uppdrag och så ska det vara i en demokrati. Det behövs en granskande tredje statsmakt för att demokratin ska fungera.