På skolgården vräker regnet ner när vi besöker Liljeforsskolan. Det hindrar inte lågstadiebarnen som till musik utför gymnastik i ledning av en av lärarna. Skolan arbetar aktivt med rörelse på schemat och väntade under eftermiddagen besök av Carolina Klüft som var inbjuden för att inspirera till just detta. Under vårt besök lyste dock idrottsstjärnan med sin frånvaro – flyget från inspelningen av Mästarnas Mästare i Grekland var försenat. Men barnen väntade tålmodigt. Under tiden fick de titta på klipp med Carolina Klüft medan lärarna berättade om hennes friidrottskarriär.

Liljeforsskolan arbetar aktivt med rörelse på schemat. Som en del i detta blir man nu del av kronprinsessparets projekt Generation Pep. Ett av organisationens projekt riktar sig till skolor och syftar till att få elever att röra sig mer. Liljeforsskolan har dock redan en tydlig tanke kring rörelsens betydelse för hälsan. Förskolläraren Pia Ericsson berättar dock att det inte bara handlar om att röra på kroppen:

– Barn i dagens samhälle är ofta stressade, så det är minst lika viktigt för dem att komma ner i varv. Man får känna av vad de behöver från dag till dag.

Artikelbild

| Daglig rörelse är en del av schemat på Liljeforsskolan.

Det råder heller inget tvivel om att rörelsepauserna med lekar, gymnastik, yoga och massage är uppskattade av eleverna:

– Man får mer energi, säger Warren Ngana som går i tredje klass.

Nada Nabhani tycker om massagestunderna:

– Man blir lugnare av dem, säger hon.

Till slut kom Carolina Klüft till skolan, men då hade UNT-teamet lämnat platsen. Över telefon berättar hon att hon och barnen hann leka en stund och sparka boll innan det var dags att vända åter mot tågstationen.

– Det är roligt att besöka en skola som har kommit så långt och har rörelse på schemat varje dag, säger hon.