Förra veckan gick Region Uppsala ut på sin hemsida med att säsongens vaccinationskampanj mot influensa avslutas på onsdag. Efter det kommer dem som är i riskgruppen (65 år och äldre) – och vill få vaccin – inte att få någon ersättning.

– Vi anser inte att det är meningsfullt att vaccinera sig efter 28 februari. Vi tror att det har nått sin topp, säger Helena Palmgren.

Anmärkningsvärt kan tyckas eftersom Folkhälsomyndigheten samtidigt rapporterar om att antalet fall med influensa fortsätter att öka och uppmanar till fortsatt vaccinering för dem som inte har hunnit ta det än.

– Det är två bekymmer med det här. Det ena är att Folkhälsomyndighetens rapportering baseras på en vecka bakåt i tiden (vecka 7). Det andra är att 28 februari ligger en vecka fram och under den tiden får man vaccinera sig, och vi vet av tidigare erfarenhet att vaccinet tar en till två veckor innan det ger effekt, så det vaccin man tar innan 28 februari (vecka 9) ger effekt tidigast i vecka 10. Vi baserar det här på ungefär hur lång influensaperioden har varit tidigare år. Helst ska man vaccinera sig i början av säsongen i november, säger Palmgren.

Hur ser du influensan den här säsongen jämfört med tidigare?

– Som Folkhälsomyndigheten påpekar har det tagits ovanligt mycket prover i år, så toppen är hög när det gäller positiva prover och det beror på det. Det som har varit udda är att vi har haft fler fall av influensa B (lindrigare) i stället för influensa A, så brukar det inte vara. Det brukar vara fler influensa A i början och några influensa B i slutet på säsongen, men nu har det varit tvärtom.

Hur ser tillgängligheten ut med vaccin framöver?

– Det är inga problem med det som jag har hört talas om.