Midsommar närmar sig med tillhörande festligheter och som vanligt väntas mycket folk röra sig på både gator och vägar under helgen. Det märks inte minst på polisens upplägg. Samtliga trafikpoliser i länet som inte har semester kommer att vara i tjänst på torsdag och söndag. Tillsammans med skärtorsdagen, någon dag strax före jul och helgen i sportlovsveckan så är just torsdag och söndag under midsommarhelgen de mest trafikmässigt intensiva dagarna på hela året. Det säger Joakim Bengtsson, gruppchef för yrkestrafikgruppen på Polisregion Mitt.

– Vi kraftsamlar på torsdag och söndag och går ner på vanlig bevakning under midsommarafton och midsommardagen. På torsdag och söndag fokuserar vi på till och från-vägarna, alltså det stora vägnätet där till exempel E4 och riksväg 55 ingår. På fredag och lördag har vi bättre koll på det mindre vägnätet.

De olyckor som inträffar under midsommarhelgen brukar handla om mindre kollisioner i närheten av köpcenter. En stor anledning till att det inte sker särskilt många allvarliga olyckor under midsommarhelgen är att den förrädiska halkan, som drabbar många under de tre andra intensiva dagarna, av naturliga skäl är obefintlig. Däremot finns det ett mörkertal bland rattfyllerister "som heter duga", enligt Joakim Bengtsson.

– Har vi något annat stort att göra, till exempel konflikthantering, så hinner vi inte blåsa någon och om vi inte blåser någon kan vi inte stämpla denne som rattfull. Men vi försöker jobba mycket med kontroller. Det tror jag allmänheten har förståelse för, säger han.

Om man inte ska ut på nödvändiga uppdrag råder Joakim Bengtsson allmänheten att främst hålla sig ifrån vägarna på torsdagen mellan klockan 14 och 18. Då beräknas nämligen absolut flest fordon befinna sig ute på vägarna.

Har ni tillräckligt med resurser för att klara helgen?

– Det får du fråga mig om på måndag. De senaste åren, då det ändå varit ganska lugnt, har vi klarat oss bra. Men sker det exempelvis en seriekrock och vi måste ta oss dit med många patruller blir det ju tomt i övrigt. Då kommer jag säga att det inte räckte den här gången.