Under loppet av ett dygn har det skett två skjutningar i stadsdelen Gränby i Uppsala.

Den första skottlossning inträffade vid 17-tiden på lördagen då polisen larmades till en mindre park vid Almqvistgatan. En man i 20-årsåldern fördes till sjukhus med skottskador.

Under natten mot söndagen kom larm om nästa skjutning, den här gången vid Bruno Liljeforsgatan.

Artikelbild

| Här grips en av de fyra personer som polisen misstänker kan ligga bakom söndagsnattens skottlossning i Gränby.

– Skotten riktades mot ett tio-tal personer som befann sig på platsen, uppger Johan Sohlberg på regionledningscentralen vid polisens region Mitt.

Fyra misstänkta personer har anhållits, misstänkta för försök till mord. Ingen skadades dock vid dådet.

Den man som skottskadades i lördags är sedan tidigare känd av polisen. Detsamma gäller de fyra män som greps efter söndagsnattens skjutning vid Bruno Liljeforsgatan.

Lördagens och söndagens skjutningar i Gränby behöver inte ha några kopplingar till varandra, tror polisen baserat på de uppgifter som hittills framkommit. Istället kan det röra sig om två helt fristående händelser.

Artikelbild

| Här grips en av de fyra personer som polisen misstänker kan ligga bakom söndagsnattens skottlossning i Gränby.

– I nuläget finns inget som tyder på att det skulle finnas ett samband mellan de båda skottlossningarna, säger Henrik Öhman, befäl på regionledningscentralen vid polisens region Mitt.

Sedan januari 2017 har UNT rapporterat om 18 fall av skjutningar utomhus i Uppsala varav åtta inträffat hittills i år.

Stefan Siesing, yttre befäl vid Uppsalapolisen, säger att han har full förståelse för att skottlossningarna skapar oro, inte minst efter helgens händelser i Gränby. Han framhåller dock att Uppsalaborna i gemen knappast behöver känna någon rädsla.

– Den här typen av skjutningar riktar sig mycket sällan mot allmänheten utan gäller nästan alltid konflikter mellan kriminella gäng. Nu har vi låst in fyra personer som misstänks ha kopplingar till skjutningen natten mot söndagen. Förhoppningsvis gör det att situationen lugnar ner sig, säger Stefan Siesing.

På söndagseftermiddagen var det lugnt på Bruno Liljeforsgatan där den senaste skottlossningen ska ha ägt rum. Det fanns bara några få människor utomhus och när regnet kom sökte folk skydd undan ovädret.

Ingen av dem UNT pratade med ville medverka med namn utan uttalade sig anonymt.

– Vi vet inte vad som skett men vi är inte rädda, vi tror att det här kommer att lösa sig, sa en man i 20-årsåldern som stod utanför en minilivs i bostadsområdet.

En man i 45-årsåldern som var och handlade tillsammans med sina båda små barn beklagade det som hänt.

– Det är inte så kul. Våra barn ska växa upp här och vara på de här gatorna, konstaterade han.

En kvinna som var ute på hundpromenad sa:

– Jag tycker det är tråkigt. Men jag har precis flyttat in här i Gränby och har svårt att få en uppfattning om detta händer ofta eller om det bara är tillfälligt.