Pojken låg på skötbordet för ett blöjbyte när bordet plötsligt släppte från sina fästen i väggen och rasade ihop. Händelsen inträffade en dag i november förra året. Barnets föräldrar berättade för UNT att deras pojke fått en 15 kilo tung hylla i ansiktet och klämts fast mot väggen. Han blev kvar på sjukhuset i flera dygn för undersökningar men bedömdes ha klarat sig utan bestående skador.

UNT TV: Se mamman berätta om hemska olyckan

Händelsen ledde bland annat till polisanmälan och en anmälan från Akademiska sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) om misstänkt vårdskada. Det står nu klart att åklagaren inte kommer att väcka åtal för händelsen:

– Av rättsintyget över barnets skador framgår att det rört sig om ett blåmärke och smärtreaktioner. Det kan inte bedömas som annat än ringa kroppsskada i juridiskt avseende, vilket inte leder till åtal, säger kammaråklagare Tomas Eriksson.

Han beslutade på tisdagen att lägga ned utredningen om misstänkt vållande till kroppsskada:

– Enligt rättsläkaren kommer händelsen inte att leda till några bestående men för barnet.

LÄS MER: Akademiska skärper rutinerna efter olyckan

Efter skötbordsolyckan kontrollerade landstinget samtliga skötbord på länets sjukhus och vårdcentraler. Några visade sig vara i dåligt skick och byttes ut direkt. Chefsläkaren har tidigare meddelat att rutinerna för kontroll av fast inredning skärpts efter olyckan. Åklagaren bedömer att händelsen inte skulle leda till fällande dom vid ett eventuellt åtal:

– Man kan väl säga att det som hände inte är så bra, för att använda ett understatement, men jag kan inte se några skäl att väcka åtal.

Sjukhusets anmälan till IVO har ännu inte lett till något avgörande.