Invigning för parkeringshuset för cyklar

Både nyfikna cyklister och gångtrafikanter tog sig till resecentrum på fredagen när det nya parkeringshuset för cyklar invigdes.

Erik Pelling (S) och Rickard Malmström (MP) invigde det nya cykelgaraget från cykelsadeln.

Erik Pelling (S) och Rickard Malmström (MP) invigde det nya cykelgaraget från cykelsadeln.

Foto: Erik Windolf

Uppsala kommun2019-10-04 18:00

"Eye of the tiger" spelas från en högtalare. Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) och Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, gör sig redo. Portarna slås upp och med en orange respektive neongrön hjälm på sina huvuden spurtar de på två cyklar uppför rampen och in i det nya parkeringshuset vid resecentrum.

Efter att Rickard Malmström och Erik Pelling trampat uppför parkeringshusets ramp strömmade nyfikna åskådare in och tog sig en titt.
– Det är jätteroligt att det är klart. Cykelgaraget är både snyggt och klimatsmart eftersom det är byggt i trä, säger Erik Pelling.

Till en början blir det helt gratis att ställa sin cykel här. Hur länge det kommer att vara avgiftsfritt är dock inte fastslaget.
– Det är en del tekniska lösningar som måste färdigutvecklas, säger Rickard Malmström.
 

Parkeringshuset ska patrulleras av ordningsvakter och kameror finns uppsatta. För att de ska få slås på krävs emmeelertid tillstånd från Datainspektionen, och ett sådant kan dröja tills i vår. 
För att komma in i parkeringshuset registrerar man sig med en app. När cykeln tas med ut så registreras också det. De cyklar som står kvar längre än nio dygn ska flyttas.
Kan ni säkerställa att man inte lurar systemet på något sätt för att slippa betala?
– Till en början är det inte säkerställt. Så småningom ska varje cykel identitetsmärkas, säger Rickard Malmström.
När då?
– Planen är att allt ska fungera som planerat till årsskiftet.

1200 cyklar ska få plats i parkeringshuset.
1200 cyklar ska få plats i parkeringshuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!