Historieprofessorn och fembarnspappan Guðni Thorlacius Jóhannesson har varit Islands president i ett och ett halvt år och är gift med kanadensisktfödda Eliza Reid, Islands first lady som nyligen blev utnämnd till FN-ambassadör för hållbar turism.

BILDEXTRA: Presidentbesöket i bilder

I en kortege med nyputsade svarta Audibilar, en av dem prydd med isländska flaggor, tog de sig upp för Slottsbacken till landshövdingens residens vid lunchtid på fredagen.

Tillsammans med den svenske kungen och drottningen, samt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke välkomnades de av landshövding Göran Enander med hustrun Monika Sarstad.

– Det är mycket positivt att man väljer att förlägga en del av statsbesöket i Uppsala. Men så har vi också intressanta saker att visa upp tack vare våra två universitet, sade Göran Enander minuterna innan det var dags för presentutdelning.

Presidentparet hade en särskild gåva till den svenska nationen - närmare bestämt 400 exemplar av den nya svenska översättningen av de isländska sagorna i fem volymer. Böckerna togs emot av kultur- och demokratiministern och ska därefter delas ut till bibliotek runtom i Sverige.

Att nytillträdda isländska presidenter kommer till Sverige är tradition. Det här är den tredje presidenten från Island som kungen tar emot. På felfri svenska berättade Guðni Thorlacius Jóhannesson för UNT att han uppskattade besöket på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva. Där finns den 800-åriga Uppsala-Eddan, skriven av Snorre Sturlasson, som han fick bläddra i.

– För oss islänningar är den en stor del av vår historia och kultur, så ja, jag måste säga att det var en upplevelse.

– Och vår dotter är döpt till Edda, inflikar hustrun Eliza Reid, som tyckte föreläsningarna på SLU om hållbar matproduktion var intressant.

Paret träffades i Oxford när de studerade och berättar att de hyser en förkärlek för gamla universitetsstäder som bär på en historia.

De saknade dock kronprinsessan Viktoria under det tre dagar långa statsbesöket. Hon tvingades sjukskriva sig på grund av en svår förkylning.

– Kungaparet har varit mycket gästvänliga. Men vi hade gärna velat träffa Viktoria. Det får bli nästa gång - och då tar jag med mig fiskleverolja till henne för det är bäst mot förkylning, säger presidenten med ett skratt innan han blir ryckt i ärmen för att inte bli sen till lunchen där rökt renfilé, Almungeebiff med gulbetspuré och chokladpralin väntade.