Ja till fler övervakningskameror i Uppsala

Uppsala kommun har fått ett begränsat tillstånd att bevaka Stora Torget och Påvel Snickares gränd med kameror mellan klockan 20 och 06.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) ser positivt på kameratillståndet, men vill att övervakning även ska kunna ske dagtid.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) ser positivt på kameratillståndet, men vill att övervakning även ska kunna ske dagtid.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Felicia Andersson

Uppsala kommun2019-09-26 10:22

Datainspektionen har delvis godkänt Uppsala kommuns ansökan om kamerabevakning i city. Tillståndet gäller alla dagar men inte på dagtid och tidiga kvällar.

– Det är bra att vi nu kan få kameror på plats men jag är långt ifrån nöjd. Datainspektionens handläggning är under all kritik och resultatet är inte vad vi ville se. Vi ser ett stort behov av trygghetsskapande åtgärder även under eftermiddagarna när många unga rör sig på stan och kamerorna behövs då, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Kommunen lämnade in en ansökan om kameraövervakning för över ett år sedan men har först nu fått svar från Datainspektionen. Enligt Erik Pelling kommer kommunen nu överklaga beslutet i hopp om att få ett utökat tillstånd.

Förutom tidsbegränsningen kräver Datainspektionen också att uteserveringar och restauranger maskeras i kamerornas upptagningsområde. Tillståndet gäller från 25 september och tills vidare.

– Jag är besviken. Datainspektionen ger sig in i en tolkning av lagen baserad på hur olika brottstyper påverkar tryggheten. Det är något som de rimligen har begränsad insyn i, säger Anders Fridborg, säkerhetschef vid Uppsala kommun.

Den 1 augusti 2018 började en ny kamerabevakningslag gälla. Ett av huvudsyftena med lagen var att göra det lättare för kommuner att få tillstånd till kamerabevakning på offentliga platser, i brottsbekämpande eller trygghetsskapande syfte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!