Logga in

"Jag har fortfarande kvar förstasidan från UNT om mordet"

Li Bennich-Björkman, skytteansk professor i vältalighet vid Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, var doktorand i statsvetenskap vid tidpunkten för Palmemordet.

Vad gjorde du när du fick veta om mordet?

– Jag gick ut och hämtade tidningen och såg det på första sidan av UNT. Det var väldigt omskakande och overkligt. Jag reagerade väldigt emotionellt och inte så politiskt, även om jag på den här tiden var väldigt aktiv i Folkpartiet. Jag minns att jag och min mamma åkte och lade blommor vid mordplatsen på Sveavägen senare den dagen. Det tog väldigt lång tid innan den här känslan av chock gick över. Det var overkligt att statsministern sköts ner på gatan. Jag sparade tidningssidan om mordet och tog fram och tittade på den ibland för att vara säker på att det verkligen var verkligt.

Vilken betydelse fick mordet?

Artikelbild

| Li Bennich-Björkman, statsvetarprofessor, har sparat förstasidan av UNT med nýheten om mordet på Olof Palme.

– Palme var ju oerhört central på ett annat sätt än någon senare politiskt framträdande person har varit. Det var nästan som en president och det gör ju att Palmemordet och mordet på John F Kennedy har lite samma dignitet i sina respektive miljöer.

Det fanns ju även en hätsk retorik mot Palme. Gjorde mordet något för att ändra den politiska diskussionen?

– Det tror jag inte. I det här ligger att Palme själv var en stark polemiker. Och vi har inte haft så många som har kunnat axla den manteln. Dessutom fanns ett starkt klasshat mot Palme som en svikare inom borgerligheten och högern. Det vi har sett under de senaste 15 åren är att debattklimatet har blivit mycket råare. Jag tror att man gör ett misstag om man tror att de här personerna som är råa skäms om det sedan händer något.