"Jag har uttryckt mig slarvigt"

Stefan Hanna, Centerns kommunalråd i Uppsala, anser att hans egna slarviga formuleringar och andras feltolkningar orsakat stormen kring hans blogginlägg om överviktiga, skamstraff för bidragsfuskare och flyktingar.

Stefan Hanna (C) höll presskonferens på måndagen.

Stefan Hanna (C) höll presskonferens på måndagen.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2011-01-10 08:55

Videon är inte längre tillgänglig

Han kan ännu inte ge besked om han kommer att sitta kvar på sin post.
– Det är upp till mina partikolleger i fullmäktige och till väljarna, om jag har deras förtroende.

Överväger du själv att avgå?
– Jag har inga kommentarer till det. Först måste jag ordentligt sätta mig in i vad som egentligen skett och vad som sagts och skrivits om mig.

När UNT på söndagseftermiddagen träffar Stefan Hanna i Uppsalas stadshus har det gått precis en vecka sedan stormen kring hans blogginlägg bröt ut. På semester i Thailand skrev han om bland annat hot från islamistiska extremister, om övervikt som ett samhällsproblem och om bidragsfuskare. Han insåg snabbt att läsekretsen plötsligt mångdubblats, sedan UNT och senare andra medier rapporterat om innehållet på bloggen:
– Det bara smällde till i mejllådan av folk som hade åsikter. Anhöriga och vänner hörde av sig och undrade om jag fått solsting.

För mindre än ett år sedan tog Stefan Hanna över som Centerns frontman i Uppsala. Under årets första dagar blev han Sveriges mest omskrivna kommunpolitiker. I fredags landade han på Arlanda efter semester med sol, bad och bloggande. Hemma väntade närmare 1 000 mejl samt undrande partikamrater och kolleger.
– Av alla mejl verkar ungefär 60 procent vara mer eller mindre negativa. 40 procent är positiva och tycker det är bra att någon tar upp viktiga frågor till diskussion, säger han.

När kommer ett svar om din politiska framtid?
– Ingen aning. Jag måste bland annat få veta hur de ansvariga tolkar säkerhetsperspektivet och sätta mig närmare in i hela situationen.

På måndagen har Stefan Hanna kallat till presskonferens. Till dess hoppas han ha hunnit gå igenom det mesta som skrivits, mejlats och sagts om hans bloggande – eller, som han själv konsekvent formulerar saken – om tolkningarna av hans inlägg.

Vad ska du säga på presskonferensen?
– Det får vi se. Det beror på vad jag hittar nu när jag går igenom allt material.

Stefan Hanna anser att ilskan och besvikelsen som väckts av hans inlägg helt beror på feltolkningar av innehållet. Han betonar flera gånger under intervjun att han är för yttrandefrihet, anser att alla människor har lika värde, att han inte är invandrarfientlig eller negativt inställd till pensionärer, överviktiga eller människor som tar emot offentliga bidrag – grupper där många känt sig utpekade av inläggen. Stefan Hanna säger samtidigt att han själv är ansvarig för att ha ”gett utrymme för misstolkningarna” genom sina formuleringar.

Vad har du konkret gjort för fel?
– Jag har bloggat på för låg kvalitetsnivå, varit för snabb, uttryckt mig slarvigt och använt ett dåligt språk.

I inläggen ser det ut som om du själv står bakom de kontroversiella förslagen. Gör du inte det?
– Den som faktiskt läser vad jag skriver ser ju att jag ställer frågor kring de här ämnena, det är så jag skriver. Jag vill att folk ska tänka till själva, jag har tagit upp olika problem men jag har uttryckt mig mer eller mindre dåligt.
– Normalt när jag skriver debattartiklar eller PM går jag först igenom allt jag skrivit eller låter någon annan gå igenom det. Så går det inte till när jag bloggar. Då skriver jag och sedan direkt – pang – skickar jag in det. Det har varit fel och gett utrymme för alla de felaktiga uppfattningar som folk fått.

Personer i hans omgivning har redan tryckt på för att han ska sluta blogga. Stefan Hanna kommer inte att följa deras uppmaning. Han tänker fortsätta skriva inlägg, men ska bli försiktigare i känsliga ämnen.
– Jag hoppas skriva så att de som vill mig illa inte får utrymme att komma åt mig.

Stefan Hanna antyder att det är motståndare till honom som ligger bakom att strålkastaren riktats mot hans blogg. Han vill dock inte närmare berätta vem eller vika krafter han tänker på. Det inlägg som väckt mest uppståndelse handlar om samhällets kostnader för överviktiga, och har uppfattats som ett förslag om en särskild skatt för dessa. Stefan Hanna säger att inlägget väcker frågan om särskilda punktskatter på onyttiga livsmedel, som läsk och godis, inte skatt för överviktiga personer.

Varför skrev du inte helt enkelt att det handlar om punktskatter på vissa varor?
– Visst, jag får ta ansvar för om det misstolkas, men jag har aldrig sagt att vi ska ha skatt på överviktiga.

Ett annat inlägg från Thailandsemestern gällde fusk med kommunala bidrag. Inlägget avslutas med att personer som lurar till sig bidrag, efter avtjänat fängelsestraff, ska ”stå utanför våra shoppingcenter med en hyenadräkt /.../”. Stefan Hanna säger att formuleringen enbart är ironiskt menad och inget han själv står bakom.
– Jag tycker inte vi ska införa medeltida bestraffningsmetoder. Den som läser hela inlägget borde förstå hur jag tänker.

Formuleringen inleds med orden ”Jag tycker att...” Kan det tolkas på något annat sätt än att det är ett förslag som du står bakom?
– Det är enbart ironiskt menat, men tydligen har det inte gått fram, det är olyckligt. För mig är det en självklarhet att inte jag tycker så.

I ett av de senare inläggen, där Stefan Hanna ber om ursäkt till dem som känt sig påhoppade, berör han också frågan om i vilken roll han bloggar:
”Det är mina personliga tankar och idéer som ibland har förankring i Centerpartiets ideologiska bas och övergripande partiprogram men ofta inte”.

Hur kan du som kommunalråd presentera idéer som inte har förankring i partiets grunder?
– Det jag menar är att jag pratar om Kina, om forskning inom hälsoområdet, jag beskriver hur jag kände det när min mormor gick bort, om möten med mina kompisar och så vidare. Det är klart att det inte har något att göra med centerns partiprogram. I de stora frågorna finns Centerperspektivet alltid med, men av 370 inlägg har kanske 100 privat prägel och övriga 100 ett internationellt perspektiv.

På frågan om hur han mår efter uppståndelsen tvekar Stefan Hanna, för ovanlighetens skull, en aning. Han säger att han försöker hantera saken rationellt, men är ledsen för att familj och partikamrater drabbats och att många människor känner sig sårade. Sedan återgår han till att läsa den flod av publicitet där han själv blivit huvudperson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om