Claes Nilsson lyfter ut ett par svarta pärmar ur bokhyllan i sitt arbetsrum och lägger ner i flyttkartongen.

– Jag är en pappersmänniska och jag har slängt vansinnigt mycket papper. Ändå kommer jag inte att hinna slänga allt jag borde innan vi flyttar. Vi fick två flyttkartonger, men jag packar tio stycken och det skäms jag lite för.

Uppsala universitets ekonomidirektör säger det sista med ett skratt. Vi träffas högst upp i Skandalhuset på S:t Olofsgatan 10B, en arbetsplats som varit Claes Nilssons i 18 år.

Artikelbild

| Flyttstök. Claes Nilsson packar ner det sista innan flyttlasset går från Skandalhuset, där han jobbat sedan 1999. Hans gamla arbetsrum kommer nu att förvandlas till en exklusiv hyreslägenhet i två våningar. Så möjligheten finns att bosätta sig i sin gamla arbetsplats om saknaden blir för stor.

– Det är trevligt och ganska charmigt att sitta här och på ett sätt kommer jag att sakna Skandalhuset. Men det är egentligen inte en optimal arbetsplats, säger han och berättar att han väntat åtminstone i tio år på att Uppsala universitet ska få ett nytt förvaltningshus.

– Det var då det började bli trångbott här. Min kollega Hanna Mörtberg brukar reta mig för att jag på hennes anställningsintervju för sju år sedan påstod att vi skulle flytta till nya fina lokaler inom tre år, säger Claes Nilsson och fortsätter med ett flin:

– Ja, det blev långa tre år ...

I korridorerna på våning sex och sju är det skräpigt och ganska rörigt. Här och var är stora blåa soptunnor utställda för allt som behöver slängas och längs flera väggar står flyttkartonger staplade på höjden.

Artikelbild

| Attraktiva lägenheter. I höst påbörjas förvandlingen av det så kallade Skandalhuset på S:t Olofsgatan. Om drygt tre år ska 50 attraktiva hyreslägenheter vara färdiga för inflyttning.

Nere på gatan jobbar en flyttfirma med att tömma huset på möbler. Vissa slängs bort, medan annat skickas till universitetets olika institutioner.

I dagarna går det sista flyttlasset till hypermoderna Segerstedthuset. De flesta i universitetsförvaltningen har redan lämnat 107-åriga Skandalhuset, men ett 30-tal anställda på avdelningen för ekonomi och upphandling är sist ut eftersom halvårsbokslutet först skulle bli färdigt.

Artikelbild

| Gammalt rum. Uppsala universitets ekonomidirektör tillhör dem som får ett eget arbetsrum, men ett mötesbord finns det ingen plats för.

LÄS MER: Så blir det att jobba i Segerstedthuset

På tisdagen går Claes Nilsson och hans kolleger till sin nya arbetsplats bredvid Botaniska trädgården. Förväntningarna är stora.

Artikelbild

| Segerstedthuset. Claes Nilsson letar efter sitt nya arbetsrum i Segerstedthuset.

– Det kommer att bli jättebra, säger Claes Nilsson. Det blir öppnare och mycket lättare att skapa naturliga mötesplatser för till exempel utbildningar och miniseminarier. Det blir också enklare att på ett spontant sätt utbyta tankar med olika kollegor.

Speciellt ser han fram emot att komma närmare andra avdelningar som fram tills nu varit spridda på olika platser i Uppsala.

Artikelbild

| Nytt rum. Claes Nilsson tror att han kommer att trivas i sitt nya rum i Segerstedthuset även om det är lite mindre. Från fönstret har han utsikt mot Pelle Svanslös hus.

– Vi kommer att sitta 20 meter ifrån personalavdelningen och det blir superbra eftersom vi har många gemensamma frågor som vi jobbar med, som till exempel lönehantering. Vi kommer även nära juristerna och byggnadsavdelningen.

Men har det inte funnits oro inför flytten också?

– Ja, visst finns det en oro hos vissa i personalen för hur och var vi ska sitta och om det kommer att bli störande ljud i det öppna landskapet. Några har inte velat flytta, man vet vad man har men inte vad man får och här har de trevliga arbetsrum i ett bra läge. Men personalen har varit och tittat på lokalerna i Segerstedthuset och nu när möblerna hamnat på plats så får man ju en annan känsla, säger Claes Nilsson.