Utträdet kommer sedan vänsterpartiets ombud i Uppsala län petat henne från förstaplatsen på höstens riksdagslista vid en extrainsatt valkonferens i Uppsala.

– Jag går ur partiet omgående och lämnar alla mina politiska uppdrag. Vänsterpartiet är inte mitt parti längre. Karriärismen har tagit över vänsterkulturen så mycket så att det inte längre är hållbart för mig att delta, säger hon.

Hon anser att enskilda personer blandat sig i den konflikt mellan henne och partikollegan Jens Holm som pågått sedan 2012 där Emma Wallrup anklagats för att ha mejltrakasserat honom.

– I stället för att satsa på konfliktlösning har olika personer blandat sig i för att själv förbättra sina positioner. Det är ett utslag av den tidsanda vi lever i, säger hon.

Har du inte något ansvar för det som skett?

– Jag skäms inte för det jag gjort. Jag anser att jag utsatts för ett otroligt övergrepp. Jag har känt mig fruktansvärt utsatt, där jag tryckts ned och tvingats leva i opposition inom mitt eget parti. Periodvis har jag varit riktigt under isen. Jag har gjort allt i desperation för att få ordning på konflikten med Jens Holm, men inte fått någon respons.

Vad tycker du om partikamraterna i Uppsala som sade nej till dig i dag?

– De är arga på mig för att jag talat illa om partiledningen, säger Emma Wallrup.

Det fortsätter hon med. I ett pressmeddelande skriver hon att partisekreterare Aron Etzler och gruppledare Mia Sydow Mölleby har "gått över gränsen för vad som kan accepteras i ett demokratiskt parti då de har låtit en arbetsjurist ta fram en partisk rapport som de grundat en uteslutning av mig (Emma Wallrup) på, ur riksdagsgruppen."

Hur känns det efter att ha blivit petad på det här sättet?

– Jag har inte hunnit känna efter riktigt ännu. Men jag känner väl både hopplöshet och besvikelse. Jag hade trott mer på människan.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska slutföra en bok om växter och hållbar utveckling. Jag ska också jobba mer med demokratifrågor som intresserar mig, säger Emma Wallrup.