Partiets nya förstanamn i Uppsala, Rickard Malmström, förklarar raset med att Uppsala följt trenden i riket.

– Vi har gått ned generellt i hela landet och i alla storstäder där vi brukar vara starka. Vi ska ha tappat mycket bland unga. Jag tror att den gruppen är mer påverkbar än andra. Om vi har en nationell trend nedåt så följer unga lättare med, säger han.

Att partiet tappade sex procent och landade på 7,1 procent i kommunvalet i Uppsala tycker han är "väldigt tråkigt".

Vilket är ert ansvar?

– Vi har valt att sitta med i regeringen och för det har vi fått betala ett högt pris, trots att vi genomfört 85 procent av våra vallöften. Lokalt har Uppsala utsetts till årets cykelstad och världens bästa klimatstad. Vi har satsat mer på cyklismen och hållbara transporter. Våra frågor, säger Rickard Malmström.

Ni har också haft mycket fokus på ekonomin och att få en budget i balans?

– Det måste vi. Men vi har samtidigt genomfört mycket av vår politik ändå.

Du och MP fick mycket kritik för att ni sade ja till fotbollsklubben Dalkurds flytt till Uppsala. Vad kan det ha betytt?

– Jag fick en hel del ryggdunkar också och står för varje beslut jag tog. Det handlade om friheten att etablera sig var man vill, en demokratisk grundregel, säger Rickard Malmström.

Hans företrädare, Maria Gardfjell, som nu lämnar kommunpolitiken för en plats i riksdagen pekar också på rikstrenden som huvudorsak till nedgången.

– Men många är fundersamma varför vi gick ned kraftigast just i Uppsala. En förklaring kan vara att vi bytt ledare lokalt och det gör att väljarna inte känner igen sig då kommer inte vårt budskap ut lika effektivt, säger hon.

Du har ju ändå varit partiets ansikte utåt de senaste fyra åren. Vilket är ditt ansvar?– I Uppsala tror jag inte att vi dragits ned på grund av att vi ingått i en majoritet och tvingats kompromissa. Vi har ju fått igenom mycket av vår politik. Men jag själv skulle kanske ha fokuserat mer lokalt under valrörelsen. Nu blev mitt fokus mycket mot riksdagsvalet eftersom jag kandiderar till riksdagen, säger Maria Gardfjell.

Under sommarens bränder hamnade klimatfrågan i fokus och MP gick upp. Varför partiet inte kunde hålla i trenden har hon inte något bra svar på.

– En vecka efter att bränderna var under kontroll var också frågan som bortblåst.

Flera av dem vi pratat med påpekar att miljöfrågor har blivit allmängods?

–  Så är det inte. Om vi inte hade varit vid makten hade vi inte kommit så långt med miljöfrågorna som vi gjort. Nu måste vi analysera varför nedgången blev så kraftig och sedan jobba hårt de närmaste fyra åren för att komma igen i nästa val, säger Maria Gardfjell.